Καμίνης: το κέντρο της Αθήνας υποφέρει επιχειρηματικά

Στοχευμένα μέτρα στήριξης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, ζητεί με σημερινή του κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρ. Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη αντιστοίχως, ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.  Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι οικονομικές συνέπειες της επιδημιολογικής κρίσης δεν είναι ίδιες για όλους τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και για όλες τις περιοχές της χώρας, γεγονός που καθιστά τα οριζόντια μέτρα ανορθολογικά, αναποτελεσματικά και άδικα.  Ειδικότερα, οι έμποροι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς αντλούν την πελατεία τους από τον τουρισμό, τους διαδημοτικούς επισκέπτες και όσους εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τουρίστες, επισκέπτες και εργαζόμενοι του κέντρου επλήγησαν από το lockdown

Μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του, αναφέρει τα εξής και καταλήγει ερωτώντας την κυβέρνηση:

Όπως ήδη ασφαλώς γνωρίζετε, το πελατολόγιο των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας στηριζόταν κατά κανόνα στο τρίπτυχο: τουρίστες, επισκέπτες του Κέντρου και εργαζόμενοι. Πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, τα παραπάνω καταναλωτικά κοινά, αγαθών και υπηρεσιών, υπερέβαιναν σε ποσοτικά και αριθμητικά τους κατοίκους του Κέντρου, κυρίως λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού και της συναφούς ανόδου των τιμών στις κατοικίες στις εν λόγω γειτονιές. Τον τελευταίο όμως χρόνο, με την επέλαση της υγειονομικής κρίσης, έχουν ουσιαστικά εκλείψει οι τρεις βασικές κατηγορίες πελατών για τις επιχειρήσεις του Κέντρου.

Σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων η Αθήνα, κατά τα τα τελευταία χρόνια, ιδίως από το έτος 2015, είχε κάνει μια τιτάνια προσπάθεια να φτάσει άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Έτσι από τις 2,5 εκ. αφίξεις το 2012, το 2019 έφτασε τις 6,4 εκ. για να πέσει το 2020 κατά σχεδόν 70% και να φτάσει περίπου τα 2 εκ. σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ). Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις του κέντρου, είτε στο λιανεμπόριο είτε στην παροχή υπηρεσιών, να έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα με κίνδυνο πλέον επιβίωσης και απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τα κυριότερα σημεία της ερώτησης Καμίνη προς την κυβέρνηση

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Εξετάζει η Κυβέρνηση τη λήψη ειδικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων για το κέντρο της Αθήνας; Σε καταφατική περίπτωση, ποιά είναι τα μέτρα και ποιό το χρονοδιάγραμμα;

2. Έχει διεξαγάγει η Κυβέρνηση οργανωμένη, θεσμική και στοχευμένη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τα αντίστοιχα Επιμελητήρια, τον Δήμο Αθηναίων κ.λπ. για την κατάρτιση ενός ειδικού σχεδιασμού για τις επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων; Σε καταφατική περίπτωση ποιά είναι τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης;

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.