H έρευνα διεξήχθη το πρώτο δίμηνο του 2021 με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Γεωργίου Μπάλτα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Τα 2/3 των ερωτηθέντων αισιοδοξούν ότι ο εμβολιασμός θα οδηγήσει σύντομα στο τέλος της υγειονομικής κρίσης

  • Οι εκτιμήσεις των στελεχών είναι μοιρασμένες σχεδόν 50-50 για το αν θα έχουμε ή όχι ταχεία ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

  • Στα στελέχη υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία για τον κλάδο δραστηριότητά τους και για την ίδια την επιχείρηση τους από ό,τι για την οικονομία της χώρας συνολικά.

Ποιο από τα παρακάτω περιγράφει καλύτερα τη κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής σας;
 

  • Τα στελέχη είναι αρκετά αισιόδοξα για τη διαμόρφωση στο έτος 2021 των πωλήσεων, των παραγγελιών, της απασχόλησης και των επενδύσεων της επιχείρησης τους, συγκριτικά με το έτος 2020.

  • Η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει σταθερότητα ή αύξηση της διαφήμισης καθώς και των προωθητικών ενεργειών στο έτος 2021, συγκριτικά με το έτος 2020.

  • Τα στελέχη δηλώνουν ότι θα αξιοποιήσουν μία μεγάλη ποικιλία εργαλείων του μάρκετινγκ εντός του 2021 και τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των στελεχών καταλαμβάνουν η ψηφιακή διαφήμιση, οι προωθητικές ενέργειες σε καταναλωτές και η οργανική προβολή στα κοινωνικά μέσα.   

Ποια από τα παρακάτω εργαλεία του μάρκετινγκ θα αξιοποιήσετε το νέο έτος 2021;

  • Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (με ως 10 εργαζόμενους) και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (με περισσότερους από 250 εργαζόμενους) είναι πιο αισιόδοξες για την ταχεία ανάκαμψη του κλάδου και της επιχείρησης μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, για την εξέλιξη των πωλήσεων τους μέσα στο 2021 αλλά και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εντός του 2021.

Συμπερασματικά, τα στελέχη είναι αρκετά αισιόδοξα για το έτος 2021, το οποίο αναμένουν να εξελιχθεί καλύτερα από το 2020. Είναι αισθητά λιγότεροι εκείνοι που αναμένουν το 2021 να είναι χειρότερο από το 2020.
Το επιχειρηματικό κλίμα όπως προσδιορίζεται εδώ είναι ίσως σε ασυμφωνία με τη διάχυτη ανησυχία των πολιτών. 

Θετικές προσδοκίες

Το επιχειρηματικό κλίμα είναι αρκετά ομοιογενές μεταξύ των κλάδων δραστηριότητας, χωρίς στατιστικά σημαντικές διαφορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολύ μεγάλες και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν θετικότερες προσδοκίες σε σχέση με τα μικρομεσαία μεγέθη της αγοράς. Οι διαφορές αυτές είναι στατιστικά σημαντικές. Φαίνεται ότι αφενός οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τις υποδομές και την ανθεκτικότητα και αφετέρου οι πολύ μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν την μέγιστη ευελιξία. 
Σημειώνεται ότι τυχόν καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, πιθανές παρατάσεις των περιοριστικών μέτρων ή μία απρόσμενη επιδείνωση της πανδημίας θα επηρεάσουν το επιχειρηματικό κλίμα, το οποίο είναι ευμετάβλητο και ευαίσθητο σε νέα και εξελίξεις του περιβάλλοντος
https://radar.gr/article/77578/lockdown-sta-oria-toys-4-stoys-10-ellines-i-ereyna-tis-kapa-research

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.