O καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Nίκος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης, μίλησαν για την ύφεση των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα», ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.

Παράλληλα,  εξήγησε πως χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. «Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε».

Υπογράμμισε, δε, πως στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Παραμένει, παρόλα αυτά, υψηλό το φορτίο στην Αττική.  Ο καθηγητής υποστήριξε πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα.

Σκουτέλης: Οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα

Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά, προσέθεσε και ο κ. Σκουτέλης.

Τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο», όμως θα αντέξουν, εκτίμησε ο γιατρός. «Το ΕΣΥ είναι σκληροτράχηλο και θα αντέξει. Αντέχει χάρη στην προσπάθεια των υπηρετούντων». 

Επεσήμανε, όμως, ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα.

Τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρίνισε ο κ. Σκουτέλης.

Για το Πάσχα συμφώνησαν και οι δύο πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα, είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση, τόνισε ο κ. Σκουτέλης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.