Στην τηλεόραση από την πρώτη στιγμή που θυμόμαστε τους εαυτούς μας, οι ηρωισμοί του Παπαφλέσσα και της Μαντώς Μαυρογένους έπαιξαν όσο ρόλο στο σχηματισμό συλλογικής συνείδησης γύρω από την Επανάσταση του ‘21, όσο και τα ίδια τα βιβλία της Ιστορίας.
 
https://youtu.be/9T72RbHyudk
Στα ‘50s άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες παραγωγές πάνω στην Επανάσταση με τίτλους όπως τον Γενίτσαρο του ‘53, το Ζάλογγο του Στέλιου Τατασόπουλου από το ‘59, τον Αλή Πασά και την Κυρά Φροσύνη και τη Λίμνη των Στεναγμών της ίδιας χρονιάς. Οι πρωταγωνιστές του τελευταίου, Ειρήνη Παπά και Ανδρέας Μπάρκουλης, επανενώθηκαν σε άλλη μία -πολύ διασημότερη- παραγωγή για το ‘21 επίσης μες στο ‘59 (έπεσε σύρμα), τη Μπουμπουλίνα. Εκεί η Παπά παίζει τον ομώνυμο ρόλο και τη δράση της καθώς ήρθε σε επαφή με μέλη της Φιλικής Εταιρείας δωρίζοντας ακόμα και πλοία στον αγώνα

Παραμένουμε στο ‘71 για τον επικό Παπαφλέσσα σε παραγωγή Τζέιμς Πάρις, ο οποίος στη διάρκεια της επταετίας βρέθηκε πίσω από πολλές ταινίες για την Επανάσταση (χωρίς να ξεχνάμε και άλλα απίστευτα όπως τα Σύνορα της Προδοσίας και Δώστε τα Χέρια). Η ταινία έκοψε σχεδόν 300.000 εισιτήρια και έγινε μάλλον η διασημότερη ανάμεσα σε όλες τις αντίστοιχες ιστορικές. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο φυσικά ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γύρω από τον οποίον βλέπεις να πεθαίνουν ξανά και ξανά οι ίδιοι κομπάρσοι στις σκηνές μάχης. Ιδανικό για drinking games και κάθε τύπου εξέδρα.

Υπό τη βασιλεία του Όθωνα, το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος δικάζει τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα. Η ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη επιλέγει μια διαφορετική οπτική γωνία από την οποία πιάνει τα γεγονότα της περιόδου. Με Νίκο Κούρκουλο στην τελευταία του ταινία για τη Φίνος, και τον Μάνο Κατράκη στο ρόλο του Κολοκοτρώνη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.