Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών απένειμε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η παρασημοφόρηση έγινε σε αναγνώριση της συνδρομής του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου στην απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά και της αφοσίωσης και της συνεισφοράς του Πρίγκιπα της Ουαλίας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση των γραμμάτων και των καλών τεχνών.

Σε ειδική τελετή στο Δημαρχιακό Μέγαρο, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, ο Δήμαρχος Αθηναίων υποδέχθηκε «έναν δεδηλωμένο φίλο της Ελλάδος και του Ελληνισμού, ιδιαίτερα δε έναν φίλο της Αθήνας, της ιστορίας και του πολιτισμού της», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

«Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται διαχρονικά με ισχυρούς πολιτισμικούς, οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς, με μια σχέση που κραταιώθηκε από την απαρχή του Ελληνικού κράτους» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων και συνέχισε εστιάζοντας στην συμβολή του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας. «Είναι γνωστή σε όλους η καθοριστικής σημασίας συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στην απελευθέρωση της Ελλάδας, σε έναν αγώνα που ξεκίνησε 200 χρόνια πριν, το 1821.

Αγώνας αυταπάρνησης και αυτοθυσίας

Έναν αγώνα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας που φωτίζει ακόμα την ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα. Από την αυθόρμητη συσπείρωση του Βρετανικού λαού υπέρ του ελληνικού ζητήματος μέχρι την οργανωμένη προσπάθεια της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου να συγκεντρώσει πόρους και υποστηρικτές, η βρετανική βοήθεια πήρε πολλές μορφές παίζοντας κομβικό ρόλο στην επιτυχία της εξέγερσης.

Οι διπλωματικές παρεμβάσεις του Λόρδου Κάνινγκ, με την πρώτη αναγνώριση των Ελλήνων ως εμπόλεμη δύναμη, και ο αποφασιστικός ρόλος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού με επικεφαλής τον Ναύαρχο Έντουαρντ Κόδριγκτον στην έκβαση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου υπήρξαν καταλύτες για την πορεία της επανάστασης.»

karolos_dimarxeio2

Η συμβολή των Βρετανών ανθρώπων

Ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε την αξιοσημείωτη συμβολή των Βρετανών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι, όπως είπε, ανέδειξαν την ιστορική σημασία της βοήθειας προς τον ελληνικό λαό, αξιοποιώντας όλα τα δυνατά εργαλεία κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης των ευρωπαϊκών λαών.

«Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ο Λόρδος Βύρων που, με τη μοναδική φλόγα των ποιημάτων του, κατάφερε να αποδώσει την οικουμενικότητα των αξιών της ελληνικής επανάστασης, αυξάνοντας την ακτινοβολία της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν ήταν όμως μόνο πνευματική η συνδρομή του βρετανικού λαού στον αγώνα. Έδωσαν και πολλοί άλλοι Βρετανοί τη ζωή τους μαχόμενοι δίπλα στους Έλληνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ανεξαρτησίας. Με τις πράξεις τους έγιναν ήρωες, μέρος της ένδοξης ελληνικής ιστορίας και τους τιμούμε σήμερα πλάι στους Έλληνες αγωνιστές. Δεν ξεχνάμε τον στίχο του Πέρσι Μπυς Σέλλεϋ, “Είμαστε όλοι Έλληνες”. Από τότε, η σχέση μας παρέμεινε στενή και συνεχίζει να παράγει αξιόλογο έργο, έχοντας όλες τις προδιαγραφές για μια λαμπρή συνέχεια», ανέφερε ο Δήμαρχος της Αθήνας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.