Στις 3 Μαΐου 2014, σε ζωντανή σύνδεση με το Olimpico της Ρώμης, όλος ο πλανήτης μπορούσε να δει τους ultras της Νάπολι και ειδικά τον αρχηγό τους, να κάνει διαπραγματεύσεις με τον τότε περιφερειάρχη του Λάτιο και μετέπειτα ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, Τζουσέπε Πεκοράρο, για το αν θα γίνει ή όχι ο τελικός του Coppa Italia με τη Φιορεντίνα.
Ηταν η βραδιά που ο Ναπολιτάνος Τσίρο Εσπόζιτο δεχόταν δολοφονική επίθεση με όπλο από πρώην ηγετικό στέλεχος των οργανωμένων οπαδών της Ρόμα και παράλληλα η βραδιά που όλοι κατάλαβαν τη δύναμη των ultras, χωρίς να το αναφέρουμε με τη θετική έννοια αυτή τη φορά…
Ισως επειδή δεν ήταν θετική η «πηγή» αυτής της δύναμης που είχε ο ηγέτης της ναπολιτάνικης curva. Ο Τζενάρο Ντε Τομάζο, γνωστός και ως «Genny a carogna», το οποίο σημαίνει ψοφίμι, πτώμα, ήταν όσο πιο χωμένος γινόταν στη μαφία και συκγκειμένα στην Camorra, επειδή έτσι είχε αποφασίσει για τον ίδιο η οικογένεια του.
Ο Τσίρο Ντε Τομάζο, πατέρας του, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 24 ετών για ναρκωτικά και επειδή αποδείχθηκε σταθερός προμηθευτής ναρκωτικών των Τζουλιάνο, της πιο ισχυρής ή σκληρής φαμίλια της Camorra τη δεκαετία του ’80. Φαμίλια με την οποία είχε καλές σχέσεις, τουλάχιστον μέχρι και τον ημιτελικό του Μουντιάλ 1990, ακόμη και ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

«δολοφόνος»

Ο Τζουζέπε Ντε Τομάζο, θείος του, ήταν γνωστός και ως «δολοφόνος» και αυτό μάλλον αρκεί για να καταλάβουμε το ποιόν του. Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι και ο Τζενάρο κινούνταν από νωρίς εντός της Camorra, με την οικογένεια του να σχετίζεται όχι μόνο με τους Τζουλιάνο όπως προαναφέραμε, αλλά και με τη φαμίλια των Misso του Rione Sanita.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε το «ψοφίμι», χωρίς να παραβλέπει φυσικά το ποδόσφαιρο, την ομάδα. Ιδιοκτήτης ενός μπαρ στην καρδιά της περιοχής Φορτσέλα, δεν άργησε να γίνει αρχηγός των Mastiffs, του πιο σκληροπυρηνικού και βίαου κλαμπ οπαδών της Νάπολι. Και από εκεί, ο δρόμος προς τον έλεγχο της curva ήταν σύντομος.
https://youtu.be/Awd6feN1e34

«Genny a carogna»

Το μυστήριο με τον «Genny a carogna», εν τω μεταξύ, είναι πως ό,τι… λεκές υπήρχε στο ποινικό μητρώο του, αφορούσε το ποδόσφαιρο. Πρώτη ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα το 2001 για συμμετοχή σε επεισόδια, δεύτερη το 2011, τρίτη το 2014 λόγω των γεγονότων του τελικού του Coppa Italia. Μπλέξιμο με τη δικαιοσύνη όμως ή καταδίκη για ξυλοδαρμό, επίθεση, διακίνηση ναρκωτικών ή οτιδήποτε άλλο έκανε η Camorra, δεν είχε ποτέ, παρά το γεγονός ότι οι φήμες ήταν έντονες. Ισως επειδή όλοι ήξεραν αλλά κανείς δεν είχε το θάρρος να επιβεβαιώσει το παραμικρό.

Άνθρωπος της μαφίας

Αυτό θα το έκανε, εν μέρει, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα Μίσο, οπαδός της Νάπολι και κυρίως άνθρωπος της μαφίας, ο οποίος το 2008 υπέδειξε τον Ντε Τομάζο ως έναν από τους «συναδέλφους» του της Camorra που είχαν αποκτήσει πρόσβαση και δύναμη στην curva των παρτενοπέι. Τότε, ο Τζενάρο είχε αντικρούσει τις κατηγορίες, λέγοντας διάφορα υποτιμητικά για τον άνθρωπο που τον «έδινε». Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα έκανε κι αυτός το ίδιο…
Το 2019, έχοντας συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής σε κύκλωμα -προφανώς της μαφίας- που διακινούσε ναρκωτικά εκτός Ιταλίας, ο Τζενάρο Ντε Τομάζο άκουσε τους δικαστές να ανακοινώνουν ποινή φυλάκισης 20 ετών. Το σοκ, ειδικά για έναν άνθρωπο που είχε μάθει να γλιτώνει και να μην μπλέκει με τη δικαιοσύνη ό,τι κι αν έκανε, ήταν μεγάλο. Τόσο μεγάλο, ώστε να δηλώσει μετανιωμένος και να δεχθεί να συνεργαστεί με τις Αρχές, δίνοντας ονόματα και στοιχεία
Αυτή του η επιλογή, την οποία κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί όταν τον έβλεπε στις 3 Μαΐου 2014 να κάνει ό,τι θέλει στο Olimpico μπροστά σε Περιφερειάρχη, αστυνομία και πολιτικούς, απέφερε αποτέλεσμα, αφού η ποινή μετατράπηκε σε 9 χρόνια κατ’οίκον περιορισμό. Για τους δικηγόρους ή τον ίδιο, ήταν θρίαμβος. Για τους δικούς του ανθρώπους και πάνω απ’ όλα για τον ίδιο του τον πατέρα, ήταν η μεγαλύτερη ήττα…

Δεν αναγνωρίζω τον γιο μου

«Δεν αναγνωρίζω τον γιο μου. Τον απορρίπτω. Αν ήταν άντρας, θα εξέτιε κανονικά την ποινή του για τα ναρκωτικά και θα παρέμενε σιωπηλός. Αυτά που κάνει είναι μόνο μαλακίες. Δεν ξέρω τίποτα, δεν θέλω να ξέρω τίποτα γι’ αυτόν», είχε δηλώσει στην Corriere della Sera ο Τσίρο Ντε Τομάζο, πατέρας του Τζενάρο. Ενός εκ των πιο επικίνδυνων οπαδών στην Ιταλία, ο οποίος εξακολουθεί να ζει εκείνη που έμενε πάντα, έχοντας χάσει όμως πλέον τη στήριξη της Camorra και τον σεβασμό όσων τον ήξεραν χρόνια, στην curva του San Paolo ή και έξω από αυτό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.