Θεωρείται από τους πιο γνωστούς Βόσνιους συνθέτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας με στυλ του επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μουσική των Ρωμά, διατηρώντας αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής μουσική της περιοχής.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Goran Bregovic.

Η πρώτη επαγγελματική επαφή του  με τη μουσική ήταν μέσω του συγκροτήματος Kodeksi, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Bijelo Dugme (Λευκό Κουμπί). Το συγκρότημα αυτό από το Σαράγεβο κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά της Γιουγκοσλαβίας. Δεν άργησε όμως, να διαλυθεί. Ο Bregovic αποφασίζει να στραφεί στη σύνθεση μουσικής για ταινίες…

Εκείνη που τον καθιέρωσε είναι η εκπληκτική μουσική που έγραψε για την ταινία του Εmir Kusturica, “Ο καιρός των Τσιγγάνων”.

Ο πλουσιότερος τσιγγάνος του χωριού, όμως, ο Αχμέντ Ντίντα, υπονομεύει την ήσυχη και τίμια ζωή της οικογένειας. Ο Αχμέντ υπόσχεται στην γιαγιά ότι θα πληρώσει τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να γίνει καλά η αδερφή του Περχάν. Αυτό το χρησιμοποιεί ως πρόφαση για να πάρει τα δύο αδέρφια μακριά από το σπίτι τους. Ο Αχμέντ μαθαίνει στον Περχάν όλα τα κόλπα που γνωρίζει για την κλεψιά, τη ζητιανιά, τη σωματεμπορία και του εμπορίου μωρών κατά μήκος των συνόρων της Ιταλίας. Ο νέος, τα μαθαίνει γρήγορα και γίνεται αρχηγός της συμμορίας. Το τραγικό τέλος παραμονεύει…

Η αγάπη και η συμπάθεια που έχει για τους ήρωές του ο σκηνοθέτης, φαίνεται… Άλλωστε είναι άτομα ελεύθερα, με έντονο συναισθηματικό κόσμο και λαχτάρα για ζωή.

Διαβαστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.