Όταν ήρθαν οι Ολλανδοί στην Ελλάδα, μετά από επαφή με τους Καλλιτσάντσηδες, πρώτα για τον Ελλάκτορα, μέχρι να τους στείλει ο Κούτρας στην ΓΕΚ Τέρνα για να τους ξεφορτωθεί διαβλέποντας την απειλή, ο Γ. Περιστέρης θεωρούσε εαυτόν απόλυτο κυρίαρχο.

Οπότε, δεν έφερε αντίρρηση να αγοράσουν οι Ολλανδοί το πακέτο μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα που κατείχε η York!

Μολονότι θα μπορούσε, εάν ήθελε, να το αγοράσει ο ίδιος! Θα έπρεπε, όμως, να εκταμιεύσει…

Στη δεύτερη στροφή, ωστόσο, του δρόμου, όταν ο εμβληματικός Ν. Κάμπας, ένας καθώς πρέπει εργολάβος παλαιάς κοπής, με ποιότητα και γνώση, αποφάσισε να πουλήσει, ο Γ. Περιστέρης και πάλι δίστασε.

Για δεύτερη φορά τσιγκουνεύτηκε, λένε τεχνοκράτες δίπλα του που παίζουν στα δάχτυλα τα χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Έτσι, οι Ολλανδοί μπούκαραν! Αγόρασαν φθηνά, σε τιμές εξευτελιστικές, γύρω στα 4,5 ευρώ ανά μετοχή, εκμεταλλευόμενοι την ατολμία τού τότε βασικού μετόχου ο οποίος εν μιά νυκτί μετετράπη σε υπάλληλο στο μαγαζί του!

Και μόλις δύο χρόνια μετά οι Ολλανδοί πουλάνε στα 11,2 ευρώ ανά μετοχή! Καθαρό κέρδος 6,7 ευρώ ανά μετοχή!

Υπερδιπλασιασμός σε χρόνο ρεκόρ!

Και τι κάνουν; Με τα κερδισμένα πάνε και αγοράζουν σε πολύ χαμηλή τιμή τον Ελλάκτορα!

Σε αποτίμηση μόλις 300 εκατ. ευρώ, όταν η ΓΕΚ Τέρνα έχει αποτίμηση στο ταμπλό του ΧΑ 1 δισ. και η θυγατρική της Τέρνα Ενεργειακή 1,2 δισ.

Για δεύτερη φορά οι Ολλανδοί πάνε να κάνουν το μεγάλο κόλπο! Και ίσως στον Ελλάκτορα, όπως βλέπω τις αποτιμήσεις του κλάδου, να πετύχουν παραπάνω από υπερδιπλασιασμό της τιμής!

Αν, φυσικά, τον εξυγιάνουν, αποκαταστήσουν τα προβλήματα ρευστότητας και λειτουργήσει και πάλι όπως τις παλιές καλές μέρες.

Ήρθαν, λοιπόν, οι Ολλανδοί, μάζεψαν τα λεφτά από ΓΕΚ Τέρνα, αγόρασαν τζάμπα τον Ελλάκτορα και την ίδια ώρα οι «δικοί» μας εργολάβοι ψάχνονται…

Οι μεγαλοσχήμονες Μπομπολαίοι, Κούτρες, Σάκηδες έμειναν στην απέξω, ίσως και στον άσο!

Ο Περιστέρης αγοράζει τις μετοχές, που απέρριψε στα 4,5 ευρώ, δύο χρόνια μετά στα 11,2, ψάχνει και βρίσκει συμμάχους για να πάρει πίσω την εταιρία του που στην πραγματικότητα υποτίμησε δύο χρόνια πριν, θεοποιώντας το χρήμα!

Γιαυτό, κακά τα ψέματα, αρέσει ή δεν αρέσει, πρώτοι μάγκες είναι οι Ολλανδοί, οι «χθεσινοί», που μέσα σε δύο μόλις χρόνια ξευτίλισαν τους περίφημους Έλληνες εργολάβους, τους αποκαλούμενους μια φορά κι έναν καιρό νταβατζήδες…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.