Η μετάλλαξη Β.1.1.7 του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε σε σκύλους και γάτες.

Είναι η πρώτη παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, η οποία ανακαλύπτεται σε ζώα.

Δεν είναι σαφές αν είναι πιο μεταδοτική και στα κατοικίδια

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη για τα ζώα. Τα πρώτα κατοικίδια που βρέθηκαν στη Βρετανία με την νέα μετάλλαξη, έπασχαν από μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του καρδιακού ιστού δηλαδή που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο δεν υπάρχει απόδειξη ότι γι’ αυτό ευθύνεται η παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όντως ο κορωνοϊός προκαλεί αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο κτηνίατρος Σκοτ Βίζε του καναδικού Πανεπιστημίου του Γκουέλφ.


Λίγα είναι τα κατοικίδια που έχουν βρεθεί θετικά

Παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει σχεδόν 123 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως, ελάχιστα κατοικίδια ζώα έχουν βρεθεί θετικά στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ίσως όμως επειδή δεν γίνονται σχεδόν καθόλου τεστ σε ζώα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπτώματα των ζώων ήταν σχεδόν πάντα ήπια έως μηδαμινά. Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν απίθανο τα κατοικίδια να παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους.


Βρετανική μετάλλαξη σε κατοικίδια που κατοικούν μαζί

Έρευνα, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας, ανίχνευσε τη «βρετανική» παραλλαγή σε ένα σκύλο και μια γάτα στο ίδιο σπίτι, όπου ο ιδιοκτήτης είχε νωρίτερα διαγνωστεί θετικός για τον κορωνοϊό. Όλα τα κατοικίδια, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, έχουν ανακάμψει πλήρως, εκτός από μια γάτα που χρειάστηκε ευθανασία.

«Ο κίνδυνος να αποτελούν τα κατοικίδια πηγή λοίμωξης, παραμένει πολύ χαμηλός. Αν ο σκύλος μου έχει κορωνοϊό, πιθανότατα τον κόλλησε από μένα. Κι εγώ είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνω την οικογένεια μου και τους γείτονες μου, προτού το κάνει ο σκύλος μου», ανέφερε ο ερευνητής Βίζε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.