“Έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με τους πτωτικούς κινδύνους από τις ρευστοποιήσεις στα ομόλογα στην ευρωζώνη.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε ανήσυχη όσον αφορά την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί η επιτάχυνση στις αγορές ομολόγων. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό» υποστήριξε και επεσήμανε ότι η ΕΚΤ «στηρίζει την ανάκαμψη με όλα τα κατάλληλα εργαλεία».

Θα χρειαστεί χρόνος

Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΚΤ ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο χρόνο πριν η πρόσφατα συμφωνημένη επιτάχυνση στις αγορές ομολόγων να φάνει στα καθαρά δεδομένα των αγορών της.

«Αν και τα στοιχεία των εβδομαδιαίων αγορών μας θα συνεχίσουν να στρεβλώνονται από βραχυπρόθεσμους παράγοντες –όπως τις συγκυριακά μεγάλες αποπληρωμές– η αύξηση του ρυθμού υλοποίησης του προγράμματός μας θα γίνει ορατή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα» επεσήμανε η Λαγκάρντ σε μια ομιλία της.

«Εάν είναι σημαντικές και επίμονες, οι αυξήσεις αυτών των επιτοκίων της αγοράς, όταν παραμείνουν ανεξέλεγκτες, μπορεί να καταστούν ασυμβίβαστες με την αντιμετώπιση του πτωτικού αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε η Λαγκάρντ στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει σημαντικά τις αγορές ομολόγων για να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, το οποίο αυξανόταν σταθερά από την αρχή του έτους λόγω των προσδοκιών για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και πληθωρισμό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.