Μετά από μια πενταετή νομική διαμάχη, η Uber αποδέχεται απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στη Βρετανία που αναγνωρίζει πως οι οδηγοί της δικαιούνται δικαιώματα ανάλογα με όλους τους εργαζόμενους.
Η Uber ανακοίνωσε πως από σήμερα οι 70.000 οδηγοί στη Βρετανία ενσωματώνονται στο προσωπικό της, καταβάλλοντάς τους κατώτατο μισθό με ωρομίσθιο 8,72 στερλινών, παροχές αδείας και συνταξιοδοτικές εισφορές. Δεν θεωρούνται, όμως, εξ ολοκλήρου υπάλληλοι της εταιρείας που πρακτικά σημαίνει πως δεν δικαιούνται, μεταξύ άλλων, άδειας μητρότητας ή πατρότητας και αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Ανάλογος συμβιβασμός επιτεύχθηκε μεταξύ της Uber και της πολιτείας της Καλιφόρνια προ ενός έτους. «Είναι μια σημαντική βελτίωση για το καθεστώς εργασίας των οδηγών στη Βρετανία. Αλλά γνωρίζω πως πολλοί δεν θα μας επιδοκιμάσουν για το βήμα αυτό ύστερα από μια πολυετή δικαστική μάχη», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Ντάρα Κοσροβσάχι, στην Evening Standard.
Uber loses key legal fight, which could hurt its business model in the U.K. and hit gig-economy companies - MarketWatch

Uber: Καμία αύξηση των κομίστρων

Η διοίκηση της πλατφόρμας μετακινήσεων έσπευσε επίσης να ξεκαθαρίσει πως με την εξέλιξη αυτή δεν θα υπάρξει αύξηση των κομίστρων, αν και κάτι τέτοιο έγινε στην Καλιφόρνια, επισημαίνει το BBC. Εάν οι δικαστικές αποφάσεις στη Βρετανία και την Καλιφόρνια αναγκάσουν την Uber να αλλάξει ριζικά το επιχειρηματικό της μοντέλο σε όλον τον κόσμο είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Επί σειρά ετών, η Uber επιχειρηματολογούσε πως οι οδηγοί στην πλατφόρμα της είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με τη δυνατότητα να ορίζουν τον χρόνο και τον τόπο της εργασίας τους. Τόνιζε πως δεν ήταν παρά μια πλατφόρμα που λειτουργεί ως μεσάζοντας, συνδέοντας ιδιώτες οδηγούς με τους πελάτες τους.

Δικαιώματα στην «gig economy»

Αλλά η πεποίθηση αυτή αλλάζει σταδιακά. Είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν πως ανάλογες μεταβολές θα υπάρξουν στην ευρύτερη οικονομία του διαμοιρασμού και των αυτοαπασχολούμενων. Στη Νέα Υόρκη, παραδείγματος χάριν, συζητείται η δημιουργία συνδικαλιστικών ενώσεων που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους της αποκαλούμενης «gig economy» να διαπραγματεύονται συλλογικά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζεται η επιβολή μιας πιο ολοκληρωμένης νομοθεσίας για τους εκείνους που εργάζονται σε πλατφόρμες όπως η Uber και η Lyft. Εκτός των οικονομικών επιπτώσεων στις εταιρείες αυτές σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδά τους, οι διοικήσεις τους θα πρέπει να προσαρμοστούν σε διαφορετικά νομικά πλαίσια μεταξύ χωρών. «Αυτό που η Uber αναγκάζεται να κάνει στη Βρετανία είναι αρκετά σημαντικό. Βέβαια είναι αρκετά τα θέματα που θα πρέπει να διαλευκανθούν από τους αρμόδιους νομικούς σε αυτό το πεδίο και σίγουρα δεν είναι η μοναδική μάχη που θα δοθεί», σχολιάζει στους New York Times η Βίνα Ντόμπαλ, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Uber: Οι ενστάσεις των εργαζομένων

Uber Kicked Out of London - UK Refused To Renew Its License
Οι Τζέιμς Φαράρ και Γιασίν Ασλάμ που εργάζονταν για την Uber και κίνησαν την υπόθεση στη Βρετανία προ πενταετίας έχουν τις ενστάσεις τους. Τόνισαν πως η εταιρεία εγγυάται τον κατώτατο μισθό σε κάθε κλήση που δέχεται ένας οδηγός. Όμως εργαζόμενος της Uber θεωρείται αυτός που είναι σταθερά συνδεδεμένος με την πλατφόρμα είτε δέχεται κλήση, είτε όχι, σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στη Βρετανία. «Αναμφισβήτητα η Uber έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη συμμόρφωση με τις υποτυπώδεις επιταγές του νόμου», έγραψαν στο Twitter, δεσμευόμενοι πως θα επιστρέψουν στα δικαστήρια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.