Στις αγορές με την έκδοση 30ετούς ομολόγου βγαίνει η Ελλάδα, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σπεύδει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που διαμόρφωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την ανακοίνωση ότι επιταχύνει τις αγορές ομολόγων, μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP).

Πρόκειται για μια κίνηση ενίσχυσης των ταμειακών διαθέσιμων, ενώ το δημόσιο θέλει να στείλει ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι έχει τη δυνατότητα να δανειστεί σε βάθος πολλών δεκαετιών, πέραν του 2030, ένα έτος κατά το όποιο οι δανειστές θεωρούν ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σημειώνεται πως πρόκειται και για μια συμβολική κίνηση, ενόψει της νέας έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα κατατεθεί το Μάιο, με φόντο τη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στους αναδόχους για την έκδοση 30ετούς ομολόγου, ήτοι λήξεως Ιανουάριο του 2052. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ώρες, ίσως  και αύριο το πρωί.

Ειδικότερα, η Ελληνική Δημοκρατία, με αξιολόγηση Ba3 / BB- / BB / BBL (Moody’s/S&P/Fitch/DBRS αντίστοιχα), ανέθεσε στις BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα την νέα προσφορά 30ετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης Ιανουαρίου 2052.
Η (κοινοπρακτική) έκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία έξοδος στις αγορές πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, κατά την οποία μόλις άνοιξε το βιβλίο προσφορών, η ζήτηση ξεπέρασε τα 22 δις ευρώ , για να φτάσει τελικά στα 29 δις. Το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον Κόσμο,  τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.