Πώς έχασε την περιουσία του σε 16 μήνες
Η εντυπωσιακή ιστορία του Εϊκε Μπατίστα τα έχει όλα. Χρήματα, τεράστιες επενδύσεις, επιτυχία, διαφθορά αλλά και… φυλακή. Ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας εξόρυξης και διύλισης πετρελαίου κατάφερε να αποκτήσει μια περιουσία που άγγιζε τα 35 δισ. δολάρια. Χρειάσθηκαν όμως μόλις 16 μήνες για να χάσει τα πάντα.
Όλα ξεκίνησαν το 1981 όταν ο Εϊκε σε ηλικία μόλις 25 ετών αποφασίζει να μπει δυναμικά στο χώρο των επενδύσεων. Παίρνει το πρώτο του δάνειο ύψους 500 χιλιάδων δολαρίων και ιδρύει Autram Aurem. Πρόκειται για μια εταιρεία διαπραγμάτευσης χρυσού που δραστηριοποιούνταν στην Βραζιλία μέσα από την οποία θα καταφέρει να κερδίσει 6 εκατομμύρια δολάρια.
Η επιτυχία του αυτή έγινε η αφορμή αλλά και η βάση για να προσκελκύσει πολλούς ακόμη επενδυτές από διαφορετικές χώρες. Έτσι ακολούθησε η καναδική εταιρεία TVX Gold στην οποία έγινε και διευθύνων σύμβουλος.
Ο Εϊκε παρά το νεαρό της ηλικίας του γνώριζε καλά πως είχε βάλει τα θεμέλια για μια λαμπρή καριέρα εκείνο που χρειαζόταν ήταν να εκμεταλλευθεί σωστά τις ευκαιρίες που είχε στη διάθεση του.

Πώς κατάφερε να τριπλασιάσει την περιουσία του

Η ανοδική του πορεία συνεχίσθηκε και το 1998 ιδρύει τον όμιλο Grupo EBX που διαπραγματευόταν διάφορα αντικείμενα όπως τα πετρέλαια και την εξόρυξη, τη διαχείριση λιμένων, τα συστήματα διαχείρισης τροφοδοτικής αλυσίδας και τη ναυπήγηση σκαφών αλλά και την ψυχαγωγία. Η εισαγωγή των περισσοτέρων επιχειρήσεων του στο Χρηματιστήριο του έδωσε νέα οικονομική ώθηση την οποία και αξιοποίησε.
Μέσα λοιπόν σε μία μόλις 20ετία, από το 1980 ως το 2000, κατάφερε η περιουσία του να ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια.

Το τέλος της «αυτοκρατορίας» του
Το 2012 ο Εϊκε Μπατίστα ήταν ο 8ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που άγγιζε τα 35 δισ. δολάρια. Χρειάσθηκαν όμως μόλις 16 μήνες για να χάσει τα πάντα. Την ίδια χρονιά ο ένας από τους δύο γιούς του οδηγώντας μια Mclaren SLR παρασύρει έναν ποδηλάτη. Η MPX αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα με τα χρέη να διογκώνονται ενώ έρχεται και δεύτερο «χτύπημα» καθώς μια από τις καλύτερες εταιρείες του ομίλου του η OGX αρχίζει να καταρρέει όπως αναφέρει το entrepreneurshandbook.co.
Απογοητευμένος ο αρχίζει να πουλά τα περιουσιακά του στοιχεία προκειμένου να καλύψει τις ζημιές. Η επόμενη χρονιά όμως θα είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς μια ακόμη εταιρεία του, αυτή που ασχολείται με πετρέλαια και ονομάζεται η OGX, κηρύσσει πτώχευση.
Η εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς και η κατάληξη στη φυλακή
Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε όταν το όνομα του ενεπλάκη σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στη Βραζιλία. Τρεις πρόεδροι της χώρας κατηγορούνται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Στο φως της δημοσιότητας έρχεται και το όνομα του Μπατίστα που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις απέκτησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του από δωροδοκία διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας καταδικάζεται σε φυλάκιση 30 ετών και από το Ιανουάριο του 2017 βρίσκεται σε φυλακή του Μπανγκού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.