Πέντε χρόνια έπειτα απο την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, το Βερολίνο και η Άγκυρα διαπραγματεύονται μια νέα εκδοχή του συμφώνου, κάτι που, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προκαλεί εκνευρισμό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν από γερμανικής πλευράς η ομοσπονδιακή Καγκελαρία, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ.

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν απάντησαν σε ερωτήσεις της Handelsblatt σχετικά με το θέμα. Η τουρκική κυβέρνηση επίσης δεν πήρε δημόσια θέση επί του θέματος. Αλλά πίσω από τα παρασκήνια υπάρχει πολλή συζήτηση» ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

«Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να αποφευχθεί το ανθρωπιστικό και πολιτικό χάος του 2016 ή το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων όπως έγινε πέρυσι. Στις 5 Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και Καγκελάριος Μέρκελ μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης», ανέφερε το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν ότι ο αριθμός των μεταναστών που θα προσπαθήσουν να μεταβούν στην ΕΕ, θα αυξηθεί ξανά λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, τα χρήματα από το σύμφωνο για τους πρόσφυγες που τέθηκε σε ισχύ την άνοιξη του 2016 έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συναντηθούν στις 25 Μαρτίου για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου το ζήτημα θα μπορούσε να συζητηθεί για πρώτη φορά δημοσίως, ενώ η Άγκυρα επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής ΕΕ – Τουρκίας μέχρι τον Ιούλιο.

Η Άγκυρα ζητά την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, ενώ η Αθήνα αντιτίθεται σε αυτήν την προοπτική. Η παλιά συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να στέλνει πίσω στην Τουρκία όσους παράνομους μετανάστες έφταναν στα ελληνικά νησιά και σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχόταν έναν πρόσφυγα από την Τουρκία για κάθε έναν που επέστρεφε στην χώρα, ενώ παράλληλα θα υποστήριζε οικονομικά την φροντίδα προσφύγων στην Τουρκία.

Με τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, η ΕΕ μπόρεσε να επιτύχει πολλούς στόχους ταυτόχρονα: Οι εγγεγραμμένοι πρόσφυγες στην Τουρκία ζουν μια αρκετά φυσιολογική ζωή έξω από χώρους κράτησης, μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Επιπλέον, η ΕΕ κατάφερε να θέσει τους κανόνες αναφορικά με την αντιμετώπιση των προσφύγων στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία έχει γίνει εκ των πραγμάτων η πρώτη χώρα εισόδου για μετανάστες που κατευθύνονται στην ΕΕ, χωρίς η χώρα να είναι μέλος της Ένωσης.

«Η Αθήνα παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις με επιφυλακτικότητα. Το γεγονός ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμπλέκεται σε αυτό το ζήτημα, όπως έκανε κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016, προσλαμβάνεται «με ανάμεικτα συναισθήματα», δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης στη γερμανική εφημερίδα.

«Στην Αθήνα, δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας που έγινε πριν από πέντε χρόνια. Για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει γι ‘αυτό, η Τουρκία πρέπει πρώτα να εφαρμόσει την υπάρχουσα συμφωνία. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της Άγκυρας, η Τουρκία δεν δέχεται πλέον παράνομους μετανάστες και οι ελληνικές αρχές προσπαθούν επί του παρόντος να επαναπατρίσουν 1.450 μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο», συμπλήρωσε Έλληνας διπλωμάτης στη γερμανική εφημερίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραχωρήσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία στην πολιτική θεωρήσεων και την επέκταση της τελωνειακής ένωσης απορρίπτονται, σύμφωνα με ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους. Άλλωστε για να υπάρξει επέκταση της τελωνειακής ένωσης απαιτείται ομοφωνία από τα 27 κράτη-μέλη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.