Μια νορβηγο-γαλλική ομάδα σε αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε, τοιχογραφίες στα ελληνικά στην Όαση της Μπαχαρέια. Πρόκειται για το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο, ίσως όχι μόνον στην Αίγυπτο, αλλά και παγκοσμίως.

Το μνημείο έχει κατασκευαστεί μεταξύ τρίτου και τέταρτου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή του «Τελ Γκανούμπ ‘Ασρ Ελ Αγκούζ», 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Μέχρι στιγμής, έχει ήδη ανασκαφεί μία ερημική σκήτη και ένα ερημητήριο που κατασκευάστηκε σε πέντε χρονικές φάσεις, από το πρώτο μισό του τέταρτου αιώνα έως τον έβδομο αιώνα.

Στο κέντρο του χώρου, έχει ανακαλυφθεί μια εκκλησία και παρακείμενοι λειτουργικοί χώροι. Επίσης, στον ίδιο χώρο, ανακαλύφθηκαν δύο κελιά, μια τραπεζαρία-κουζίνα και μια αίθουσα και τέσσερα ακόμη δωμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν εκκλησία.

Στις μετέπειτα κατασκευασμένες επεκτάσεις του χώρου, κατασκευάστηκαν 19 δωμάτια και μία εκκλησία που συνδεόταν με δύο πέτρινες αίθουσες. Εκεί, βρέθηκαν πολλές τοιχογραφίες γραμμένες στην ελληνική γλώσσα αλλά και πήλινα αγγεία με ελληνικές επιγραφές που αναφέρονταν στους μοναχούς, πιθανόν του πέμπτου ή έκτου αιώνα.