Νέες περιπέτειες πρόκειται να αντιμετωπίσουν μια σειρά κατασκευαστικών ομίλων οι οποίοι κατά περίεργη σύμπτωση είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καρτέλ που είχε στηθεί πριν από δέκα χρόνια για τη χειραγώγηση των διαγωνισμών στα δημόσια έργα.

Η επιστολή που έλαβαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού 30 τεχνικές εταιρίες που διαθέτουν ανώτατο εργοληπτικό πτυχίο και μια σειρά μεσαίων εταιριών που χρησιμοποιούνται ως δορυφόροι για το στήσιμο διαγωνισμών ξύπνησε μνήμες από το πρώτο καρτέλ.

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι αρχίζουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση μεγάλων έργων, προϋπολογισμού 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρακολουθούσε με ενδιαφέρον ορισμένες κινήσεις στον χώρο των κατασκευαστικών ομίλων.

Οι συμμαχίες που διαμορφώνονταν από μέχρι τώρα αντίπαλα σχήματα και η ενεργοποίηση εταιριών μεσαίου μεγέθους ως δορυφορικά οχήματα ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μια σειρά από στοιχεία που είχαν φτάσει ανώνυμα στην Επιτροπή άρχισαν να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες για τη διαμόρφωση νέων καρτέλ με στόχο τη χειραγώγηση των διαγωνισμών.

Μάλιστα κάποιες εταιρίες είχαν αναγάγει σε επιστήμη το στήσιμο των διαγωνισμών, ακόμα και σε μικρά έργα της περιφέρειας και των δήμων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η επιστολή που έστειλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τριάντα τεχνικές εταιρίες είναι μόνο η αρχή.

Σύντομα θα ακολουθήσει έφοδος στα γραφεία των εταιριών, καθώς και εξονυχιστικός έλεγχος στα τιμολόγια που έχουν ανταλλάξει με μεσαίες εταιρίες-δορυφόρους.

Στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει νέα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις υποθέσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκαινίασε γραμμή επικοινωνίας για ανώνυμες καταγγελίες.

Από τη γραμμή αυτή θα μπορεί ο κάθε πολίτης να καταγγέλλει ανώνυμα παράνομες πρακτικές που ακολουθούν οι κατασκευαστικοί όμιλοι, αλλά και επιχειρηματίες από άλλους κλάδους.

Στη συνέχεια οι καταγγελίες θα ερευνώνται εξονυχιστικά και μέσα από αιφνιδιαστικές εφόδους στις εταιρίες θα διαπιστώνεται αν πράγματι ακολουθούν πρακτικές που παραπέμπουν σε καρτέλ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.