Οι υποψηφιότητες για τα Grammy Awards του 2021 ανακοινώθηκαν στα τέλη του 2020, με τη Beyoncé υποψήφια σε εννέα κατηγορίες για το άλμπουμ της Black Is King και τις Dua Lipa και Taylor Swift να ακολουθούν με έξι υποψηφιότητες.

Παρ’ ότι οι γυναίκες καλλιτέχνες προπορεύονται στις υποψηφιότητες, μόλις το 23% των υποψηφίων για βραβεία στην τηλεοπτική τελετή απονομής – που θα προβληθεί στις 14 Μαρτίου είναι γυναίκες.

Μετά από τα μη ενθαρρυντικά στοιχεία, η Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ που απονέμει τα μουσικά βραβεία Grammy – αναμένεται να ξεκινήσει μια μελέτη για την εκπροσώπηση των γυναικών στη μουσική βιομηχανία, σε συνεργασία με το Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι, στη Βοστόνη και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η μουσική βιομηχανία χρειάζεται μια ευρεία μελέτη φύλου που εξετάζει την εκπροσώπηση των γυναικών πέρα από τη σημερινή δημοφιλή μουσική, λέει η Σούζαν Γουάιτχεντ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσικού Κολεγίου Μπέρκλι στην εφημερίδα The Guardian. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Ακαδημία Ηχογράφησης για την ανάπτυξη ισχυρής μεθοδολογίας για αυτήν τη μελέτη και για την αληθινή αντιμετώπιση της έλλειψης εκπροσώπησης των γυναικών στη μουσική βιομηχανία» ανέφερε.

Η αντιμετώπιση και η εκπροσώπηση των γυναικών στα Grammys δεν ήταν στο επίκεντρο πριν από το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας Ηχογράφησης, Νιλ Πόρτναου απάντησε σε επικρίσεις για μεροληψία με βάση το φύλο λέγοντας ότι οι γυναίκες πρέπει απλώς να «ανεβάσουν ταχύτητα» για να επιτύχουν.

Η Ακαδημία Ηχογράφησης έκτοτε ξεκίνησε την πρωτοβουλία για την προώθηση δίκαιης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών καλλιτεχνών και δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τον αριθμό των γυναικών υποψηφίων έως το 2025. «Ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε όφελος από αυτήν την προσπάθεια, δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα αρκετή πρόοδο» αναφέρει ο προσωρινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ, Χάρβεϊ Μέισον Τζ.

«Πριν από δύο χρόνια, ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία Women in the Mix με πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση και είχαμε μια συντριπτική αρχική ανταπόκριση, συγκεντρώνοντας υποστήριξη από περισσότερους από 650 σημαντικούς μουσικούς, στελέχη και οργανισμούς» δήλωσε ο Χάρβεϊ Μέισον Τζ.

«Για να επιταχύνουμε τους στόχους μας, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με το Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι και το κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα σε αυτήν τη μελέτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμεύσουν ως οδηγός για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον κλάδο γενικότερα» διευκρίνισε.

Η νέα έρευνα θα βασιστεί στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τη μελέτη του Μπέρκλι το 2019, «Γυναίκες στη μουσική βιομηχανία των ΗΠΑ: Εμπόδια και Ευκαιρίες» της Έριν Μπάρα, διευθύντριας Δημοφιλούς Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και εκτελεστικής διευθύντριας των Beats By Girlz, της Σάρον Κράμερ, η οποία είναι κοσμήτορας Θεσμικής Έρευνας και Αξιολόγησης στο Μπέρκλι και της Μπέκι Πράιορ, αναπληρώτριας διευθύντριας Θεσμικής Έρευνας στο ίδιο Κολέγιο. Η Έριν Μπάρα θα είναι επικεφαλής της νέας μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευθεί στις αρχές του 2022.

Πρέπει να κάνουμε ορατά και εμφανή τα εμπόδια και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουμε καθώς οι γυναίκες κινούνται σε μια βιομηχανία που δεν οικοδομήθηκε από εμάς ή για εμάς, σχολίασε η Έριν Μπάρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.