Το Wild Raspberries του 1959 περιλαμβάνει παράλογες εικονογραφημένες συνταγές, με καλλιγραφικές σημειώσεις από τη μητέρα του καλλιτέχνη

Χρόνια πριν από τις εμβληματικές εικόνες του για τα κουτιά σούπας του Campbell, ο Άντι Γουόρχολ ασχολήθηκε με τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας σε ένα αυτο-δημοσιευμένο σατιρικό βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Wild Raspberries». Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1959 και ένα αντίγραφο του βιβλίου μαγειρικής έχει πλέον τεθεί σε δημοπρασία, σε μια διαδικτυακή πώληση από τον οίκο Bonhams New York.

Ο Άντι Γουόρχολ σχεδίασε τα άγρια ​​σμέουρα μαζί με την διακοσμήτρια Suzie Frankfurt, η οποία έγραψε τις παράλογες συνταγές (οι οδηγίες για το «Omelet Greta Garbo» περιλαμβάνουν την προϋπόθεση ότι «πρέπει να τρώτε πάντα μόνοι σε ένα δωμάτιο υπό το φως των κεριών»), ενώ η μητέρα του Γουόρχολ , Julia Warhola , έκανε την καλλιγραφία με εσκεμμένα, ιδιότροπα ορθογραφικά λάθη.

34 εκδόσεις

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, μόνο 34 εκδόσεις παράχθηκαν έγχρωμες και πολλές από αυτές δόθηκαν σε φίλους και συνεργάτες, αντί να πουληθούν. «(Έγιναν) με το πνεύμα της διασκέδασης, με λίγη αυτοπροώθηση, και συχνά δόθηκαν ως χριστουγεννιάτικα δώρα σε φίλους και στους πελάτες του καλλιτέχνη», λέει ο Darren Sutherland του Bonhams στον Guardian. «Μερικά από αυτά πουλήθηκαν μέσω του αγαπημένου του καταστήματος παγωτού Serendipity, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως γκαλερί τέχνης».

Ως αποτέλεσμα, τα βιβλία μαγειρικής είναι τώρα απίστευτα σπάνια και το αντίγραφο που κυκλοφορεί – το οποίο υπογράφεται από τον ίδιο τον Γουόρχολ και διατέθηκε στον εκδότη μόδας και τον συνεργάτη του οίκου Halston, DD Ryan, εκτιμάται ότι θα φθάσει μεταξύ 30.000 και 50.000 δολαρίων.

Κατά το παρελθόν έτος, τα έργα τέχνης του Andy Warhol δημοπρατήθηκαν επίσης από την πώληση της προσωπικής συλλογής του Keith Haring (παράλληλα με τη δουλειά των Jean-Michel Basquiat και Roy Lichtenstein) σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση που συγκέντρωσε χρήματα για να προσφέρει ανακούφιση στους καλλιτέχνες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού .

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.