Οι βουδιστικοί ναοί έχουν αφήσει το στίγμα τους στην Ιαπωνία για πάνω από μια χιλιετία. Αλλά όπως και οι υπόλοιπες θρησκείες, χρειάζονται χρήματα για να επιβιώσουν. Αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς μοναχούς στη θέσπιση νέων στρατηγικών.

Ο ναός Ryosokuin, με ιστορία επτά αιώνων, στο Κιότο, είναι ένας από τους ναούς με νέα στρατηγική. Με την μείωση του τουρισμού και των επισκεπτών, ο ναός αύξησε τις online λειτουργίες του. Εφτιαξε μια εφαρμογή διαλογισμού η οποία έχει γίνει download περίπου 15.000 φορές, ενώ έχει βλέψεις για την οικονομική της χρήση, ενώ έχει παράλληλα οργανώσει και μια κοινότητα online διαλογισμού που ονομάζει UnXe.

Ο Βουδισμός στην Ιαπωνία έχει ιστορία με ρίζες στον 6ο αιώνα, αλλά η συγκεκριμένη συγκυρία τον απειλεί. Πάνω από το 35% των ναών αναμένεται να έχουν “εξαφανιστεί” μέχρι το 2040 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Κέντζι Ισι, καθηγητή θεολογίας στο πανεπιστήμιο Kokugakuin του Τόκιο.

Τα έσοδα των ναών μειώνονται, επίσης. Επέδειξαν μείωση 51% μεταξύ του 2015 και του 2020, στα $2,4 δισ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Χιντενόρι Ουκάι, αρχιερέα του ναού Shokakuji στο Κιότο ο οποίος είναι και δημοσιογράφος.

Η πανδημία επηρεάζει, όπως είναι αναμενόμενο, και τη γενική κοινωνία της χώρας. Αν και η οικονομία ανακάμπτει, η κατάσταση συναγερμού σε πολλές περιοχές συνεχίζει να περιορίζει την κατανάλωση. Επιχειρήσεις λιανικής και λοιπές που χρειάζονται άμεση επαφή με πελάτες έχουν πληγεί ιδιαίτερα, ενώ πολλές εξ αυτών έχουν κηρύξει χρεοκοπία.

O ναός Tsukiji Hongwanji, που στέκει εδώ και αιώνες κοντά στην παλιά ψαραγορά του Τόκιο, είναι άλλη μια οργάνωση που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στην πανδημία. Tον προηγούμενο Μάιο ο ναός ξεκίνησε online κηδείες για τις οικογένειες που δε θέλουν να συγκεντρωθούν λόγω του ιού. Μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει 70 τέτοιες ιερά μυστήρια, σύμφωνα με τον Γιουγκέν Γιασουνάγκα, ιερέα και εκπρόσωπο του ναού. 

Ο ναός επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε εφαρμογές match-making για ζευγάρια, τη δημιουργία ενός καφενείου, αλλά και μαθήματα γιόγκα, όπως ανέφερε ο Γιασουνάγκα ο οποίος έχει προϋπηρεσία δύο δεκαετιών σε μεγάλη ιαπωνική τράπεζα. Μια άλλη επέκταση αποτελούν και οι επενδύσεις, με το ναό Τοkuunin του κεντρικού Τόκιο να αγοράζει 40ετή κοινωνικά ομόλογα του Πανεπιστημίου του Τόκιο. 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.