Τετάρτη 10 Μαρτίου και η Google τιμά, σήμερα, με doodle τον εμβληματικό γιατρό Wu Lien-teh (Γου Λίεν-Τε) για τα 142α γενέθλιά του. Ο Σινο-Μαλαισιανός επιδημιολόγος εφηύρε ένα χειρουργικό κάλυμμα προσώπου, που θεωρείται ευρέως ως ο πρόδρομος της μάσκας N95.

Ποιός είναι ο Wu Lien-teh

Ο Wu Lien-teh γεννήθηκε σαν σήμερα, 10 Μαρτίου, το 1879 σε οικογένεια Κινέζων μεταναστών στο Penang της Μαλαισίας.

Έγινε ο πρώτος μαθητής κινεζικής καταγωγής που κέρδισε το διδακτορικό του πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μετά τις διδακτορικές του σπουδές, ανέλαβε αντιπρόεδρος του Ιατρικού Κολλεγίου Στρατού της Κίνας το 1908.

Όταν μια άγνωστη επιδημία έπληξε τη βορειοδυτική Κίνα το 1910, η κινεζική κυβέρνηση διόρισε τον Wu Lien-teh να διερευνήσει την ασθένεια, την οποία χαρακτήρισε ως μεταδοτική πνευμονική πανώλη (πανούκλα) που εξαπλωνόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνοής.

Ο Σινο-Μαλαισιανός επιδημιολόγος, Wu Lien-teh, εφηύρε ένα χειρουργικό κάλυμμα προσώπου, που θεωρείται ευρέως ως ο πρόδρομος της μάσκας N95

Για την καταπολέμηση της νόσου, ο Wu Lien-teh σχεδίασε και παρήγαγε μια ειδική χειρουργική μάσκα με βαμβάκι και γάζα, προσθέτοντας διάφορα στρώματα υφάσματος για να φιλτράρει την ροή του αέρα σε κάθε εισπνοή/εκπνοή.

Συμβούλεψε τους ανθρώπους να φορούν την μάσκα του και συνεργάστηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη δημιουργία σταθμών καραντίνας και νοσοκομείων, τον περιορισμό των ταξιδιών και την εφαρμογή προοδευτικών τεχνικών αποστείρωσης. Η ηγετική φύση του συνέβαλε σημαντικά στο τέλος της πανδημίας (γνωστή ως Μαντζουριανή πανούκλα) τον Απρίλιο του 1911, εντός τεσσάρων μηνών από την ανάληψη του ελέγχου της εξάπλωσής της.

Επιπροσθέτως, το 1935 έγινε ο πρώτος Μαλαισιανός (και το πρώτο άτομο κινέζικης καταγωγής) που ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής σχετικά με το έργο του αναφορικά με τον έλεγχο της πνευμονικής πανώλης.

Οι προσπάθειες του εμβληματικού γιατρού, όχι μόνο άλλαξαν τη δημόσια υγεία στην Κίνα, αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.