Ηρθε η ώρα να περάσουν οι τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, αλλά χωρίς να ζημιωθεί περαιτέρω το δημόσιο, δήλωσε χθες στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο κ. Ανδρέας Βερύκιος πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως θωρακισμένες κεφαλαιακά» τόνισε από την πλευρά του  ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός σημειώνοντας πως αυτό το έχει διαπιστώσει ο SSM και οι επενδυτές οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν στο «Ηρακλή». Και χαρακτήρισε «άσκηση προς την κανονικότητα των τραπεζών» τη  δυνατότητα που θα έχει πλέον το ΤΧΣ να συμμετέχει με προϋποθέσεις στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζικών ιδρυματων.

Τι ανέφερε ο Ανδρέας Βερύκιος, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ

Ο κ. Βερύκιος χθες ερωτηθείς για το τι θα πράξει το ΤΧΣ με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε πως όταν λάβει την απόφαση η τράπεζα «θα μας το θέσει υπόψη και θα πάρουμε τότε τις αποφάσεις μας» και για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής σημείωσε πως: «δεν έχουμε λάβει εμείς ακόμα καμία θέση».

Σύμφωνα με τον κ. Βερύκιο οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για πρώτη φορά εξειδικεύουν το σκοπό του Ταμείου, να έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την περιουσία του, δηλαδή, την αξία των συμμετοχών του στις συστημικές τράπεζες. Και να  μπορεί να συμμετέχει με όρους, όπως ο οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως σημείωσε:  υπάρχουν οι «δικλείδες ασφαλείας για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος».

«Το Ταμείο δεν επιδιώκει να διαιωνίσει την παρουσία του στις τράπεζες. Και είναι προς το συμφέρον του ΤΧΣ και του ελληνικού δημοσίου να μπορεί να συμμετέχει υπό όρους σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βερύκιος.

Μάλιστα όπως είπε το ΤΧΣ διαθέτει ταμειακό απόθεμα 1,4δις ευρώ που «μας επιτρέπει αρκετές ενέργειες συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών».

Να σημειωθεί επίσης ότι ο κ. Γιώργος Ζαββός σε ρώτημα που δέχθηκε για τον κίνδυνο στα κεφάλαια των τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο, είπε πως σε κάποιο βαθμό μετράει, όπως θα λέγαμε και αυτός, ως εποπτικό κεφάλαιο των τραπεζών και για αυτό  υπάρχουν συγκεκριμένοι εταιρικοί μετασχηματισμοί, που έχουν κάνει οι τράπεζες, με το λεγόμενο hive-down.

Και συμπλήρωσε: όταν θα έχουμε φτάσει σε μονοψήφια νούμερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τότε θα είναι πάρα πολύ μικρός ο οποιοσδήποτε κίνδυνος του αναβαλλόμενου φόρου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.