Το Formentor δεν είναι μόνο πρώτο μοντέλο που αναπτύχθηκε αποκλειστικά από την αυτόνομη πλέον εταιρία επιδόσεων Cupra. Μέσα από τη νέα του έκδοση VZ5 το Formentor έγινε και το ταχύτερο μοντέλο της Cupra. Σύμφωνα με την ισπανική εταιρία η ονομασία της νέας έκδοσης προέρχεται από τη λέξη “veloz”, που σημαίνει γρήγορα. Ο αριθμός πέντε παραπέμπει στους κυλίνδρους του κινητήρα. Πριν όμως ανοίξουμε το καπό του νέου Formentor VZ5 πάμε να δούμε πώς ξεχωρίζει εμφανισιακά.

Παρατηρήστε το ματ μαύρο περίγραμμα της μάσκας, το carbon υλικό στο εμπρός splitter και στον πίσω διαχύτη. Μαύρο χρώμα έχει επίσης το όνομα της Cupra που αναγράφεται κεντρικά στην πόρτα του χώρου αποσκευών, ενώ λίγο πιο δίπλα εμφανίζεται το λογότυπο VZ5. Η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος έχει χαμηλώσει κατά 10 χλστ.

Χάλκινες πινελιές υπάρχουν στις νέες 20άρες ζάντες, στις δαγκάνες των φρένων, στο έμβλημα της Cupra και στις διαγώνια τοποθετημένες διπλές εξατμίσεις. Η γκρι απόχρωση “Taiga Grey” του αμαξώματος δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το νέο Formentor VZ5. Στην παλέτα του υπάρχουν επίσης οι αποχρώσεις “Midnight Black”, “Magnetic Tech Matt” και “Petrol Blue Matt”.

Οι διαφορετικές νότες στο εσωτερικό εντοπίζονται στο χάλκινο χρώμα των αεραγωγών, των ραφών και ενθέτων στο τιμόνι και στη βάση της κεντρικής κονσόλας. Τα μπάκετ καθίσματα ντύνονται με μπλε, μαύρο ή καφέ δέρμα. Το «παρών» δίνει η μεγάλη κεντρική οθόνη αφής 12 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, το οποίο επιτρέπει συνδεσιμότητα μέσω Apple Car Play και Android Auto.

Αιχμή του δόρατος για τα νέο Formentor VZ5 αποτελεί ο πεντακύλινδρος turbo κινητήρας των 2,5 λίτρων, απόδοσης 390 ίππων και 480 Nm ροπής. Συνδυάζεται με σύστημα τετρακίνησης 4Drive και με αυτόματο κιβώτιο DSG διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Χρειάζεται μόνο 4,2 δευτ. για την επιτάχυνση από 0 σε 100 χλμ./ώρα και η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 250 χλμ./ώρα.

Συλλεκτικό χαρακτήρα θα έχει το νέο Formentor VZ5, αφού η Cupra θα κατασκευάσει μόνο 7.000 αντίτυπά του. Στις αγορές θα λανσαριστεί το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.