Αυτή η κόντρα κρατάει χρόνια… Από τον Φεβρουάριο του 1960, όταν ΠΑΟΚ και Άρης τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι (0-0 το αποτέλεσμα). Έκτοτε έγιναν πολλές μονομαχίες ανάμεσα στους «ασπρόμαυρους» και τους «κίτρινους» με σήμα κατατεθέν το πάθος για την επικράτηση, το γόητρο για το ποια πλευρά είναι το αφεντικό της πόλης. Ο ΠΑΟΚ έχει να επιδείξει την πιο ευρεία νίκη του στο γήπεδο της Τούμπας την περίοδο 1974-75 όταν συνέτριψε τον αντίπαλο του με 5-0, ενώ ο Άρης έχει να λέει για το 1-4 την περίοδο 1998-99.

Φέτος τα πράγματα παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού οι δύο αντίπαλοι είναι πολύ κοντά στην βαθμολογία. Για να ακριβολογούμε ο Άρης υπερτερεί κατά έναν βαθμό του ΠΑΟΚ και αν καταφέρει να φύγει χωρίς να ηττηθεί από την Τούμπα θα διατηρηθεί στην 2η θέση και θα μπει στα play off με καλύτερη ψυχολογία! Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θέλει τη νίκη για να ανεβάσει το ηθικό του, αλλά και για να πάρει… εκδίκηση για την ήττα στον πρώτο γύρο.

Με τη δύναμη της έδρας ο ΠΑΟΚ

Μπορεί να μην υπάρχουν οπαδοί στις εξέδρες, λόγω της πανδημίας, η Τούμπα όμως δεν παύει να αποτελεί… φόβητρο για τους αντιπάλους. Η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία με όπλο την έδρα της θα κυνηγήσει την 2η θέση στο πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας. Θέλει, μάλιστα, να κάνει και μια επίδειξη δύναμης κόντρα στον «αιώνιο εχθρό».

Ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ομάδα στην κατηγορία σε κλεψίματα, ενώ βρίσκεται πάνω από τον Άρη στις περισσότερες ομαδικές στατιστικές κατηγορίες. Έχει παραπάνω ασίστ, περισσότερα γεμίσματα και συνολικές πάσες, αλλά και λάθη. Ο Κάρολ Σφιντέρσκι είναι ο δεύτερος πιο αποδοτικός ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος σε σχέση με τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, καθώς μετρά ένα τέρμα ανά 3.4 τελικές και μόνο ο Ελ Αραμπί του Ολυμπιακού χρειάζεται λιγότερες.

Από εκεί και πέρα, ο Γκαρσία διαθέτει τον πρώτο πασέρ του πρωταθλήματος (Στέφαν Σβαμπ με 242), τον πρώτο σε γεμίσματα (Αντρίγια Ζίβκοβιτς 54/143), αλλά και τον πρώτο σε τελικές προσπάθειες (Χρήστος Τζόλης 48). Το ζητούμενο είναι να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός και να βρει ισορροπία στην άμυνα.

 

Η ψυχολογία του Άρη

Το μεγάλο ερωτηματικό στο αποψινό ντέρμπι είναι σε τι κατάσταση θα παρουσιαστεί ο Άρης. Ο αποκλεισμός στο κύπελλο και κυρίως ο τρόπος που ήρθε, από τον Ολυμπιακό, ίσως αφήσει «σημάδια» στην ψυχολογία των παικτών. Ο Άκης Μάντζιος προσπάθησε να κάνει σωστή διαχείριση και στο γήπεδο θα φανεί αν τα κατάφερε. Οι «κίτρινοι» που έδειξαν αξιοθαύμαστη σταθερότητα στη διάρκεια της χρονιάς έχουν βρεθεί στην δεύτερη θέση και θέλουν να παραμείνουν σε αυτήν ως το τέλος.

Ο Άρης έχει δεχθεί φέτος στο πρωτάθλημα 14 γκολ, μόλις δύο περισσότερα από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ είναι δεύτερος σε κλεψίματα με 608. Η αμυντική συνοχή, σε συνδυασμό με τη γρήγορη μετάβαση στην επίθεση έχει αποδώσει καρπούς.

Στον πρώτο γύρο, η ομάδα του Άκη Μάντζιου πήρε τη νίκη, χάρη στο πέναλτι γκολ του Μπρούνο Γκάμα στο 40ο λεπτό, σε μια αναμέτρηση που δεν έλειψαν οι σκληρές μονομαχίες και τα νεύρα. Κατάφερε, επίσης, να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, όπως άλλωστε έχει καταφέρει σε όλες τις νίκες που έχει καταγράψει από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2020!

Οι «κίτρινοι», από τη μέρα εκείνη, έχουν πάρει 15 νίκες σε όλες τις διοργανώσεις και σε καμία δεν έχουν δει την εστία τους να παραβιάζεται! Αντίθετα, φαίνεται πως όταν δέχονται γκολ, δυσκολεύονται να επικρατήσουν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό του παιχνιδιού τους ότι στα τρία από τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια τους έχουν σημειωθεί λιγότερα από 2.5 γκολ.

Στα έξι πιο πρόσφατα ανεξαρτήτως έδρας, έχουν σημειωθεί τρεις ισοπαλίες, δύο νίκες του Άρη και μία του ΠΑΟΚ!

 

Οι πιθανές ενδεκάδες

Ο Πάμπλο Γκαρσία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και θα έχει στη διάθεση του όλα του τα όπλα. Σε ό,τι αφορά στην ενδεκάδα, ο Ουρουγουανός σκέφτεται να παρατάξει τους Πασχαλάκη κάτω από τα γκολποστ, Ίνγκασον και Βαρέλα στο κέντρο της άμυνας και Βιεϊρίνια και Σοάρες στα άκρα. Τσιγγάρας και Σβαμπ θα είναι τα δύο χαφ ενώ ο Ουάρντα θα παίξει λιγο πιο μπροστά. Τζόλης και Ζίβκοβιτς θα βρίσκονται στις πτέρυγες και ο μοναδικός προωθημένος θα είναι ο Κρμέντσικ.

Στην αντίπερα όχθη, ο Άκης Μάντζιος δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες των Ματίγια και Γκαρσία καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών που τους ταλαιπωρούσαν. Ο Έλληνας τεχνικός αναμένεται να παρατάξει τους Μπουσέ κάτω από τα δοκάρια, Δεληζήσης και Ροζ στο κέντρο άμυνας και Σάκιτς και Σούντγκρεν στα δυο άκρα. Σάσα – Τζέγκο και Μπερτόγλιο θα βρίσκονται στον άξονα ενώ οι Γκάμα και Μπρούνο στις δυο πτέρυγες. Μοναδικός προωθημένος ο Μαντσίνι.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.