Ελασσόνα: Στους δρόμους οι κάτοικοι – Φόβοι για ισχυρούς μετασεισμούς

Συνεχίστηκαν οι μετασεισμικές δονήσεις στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, ενώ πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Συνεχίστηκαν οι μετασεισμικές δονήσεις στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, ενώ πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε σκηνές, ενώ έγινε και μεταφορά κατοίκων σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.

Η ανησυχία για ισχυρούς μετασεισμούς κυριαρχεί, καθώς οι σεισμολόγοι προειδοποιούν πως θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε χθες Τετάρτη 3/3 την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Εκτιμάται ότι περίπου 100 σπίτια στα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ έχουν υπάρξει και καταρρεύσεις παλιών κτηρίων. Παράλληλα αναφέρεται πως ζημιές έχουν υποστεί δύο σχολεία στον Τύρναβο ενώ πρέπει να φτιαχτεί νέο σχολείο στο Δαμάσι.

Συγκλονίζει ο διευθυντής του Δημ. Σχολείου στο Δαμάσι: «Το κτίριο χόρευε»

Στο Δαμάσι, που δοκιμάστηκε εχτές από τον σεισμό, βρέθηκε η κάμερα του MEGA και συνομίλησε με τον Γρηγόρη Λέτσο, διευθυντή του σχολείου που την ώρα του σεισμού μέσα του υπήρχαν 63 μαθητές και 10 δάσκαλοι.

«Πιστεύω ότι δεν κάναμε κάτι ιδιαίτερο, απλά το καθήκον μας ως εκπαιδευτικοί και εγώ ως διευθυντής που έχει την ευθύνη των 63 μαθητών μου και των δέκα δασκάλων που ήταν εχτές στο σχολείο. Κάναμε αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε, να εφαρμόζουμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού. Ο σεισμός ήταν ισχυρός και πρωτόγνωρος για την περιοχή. Το κτίριο χόρευε. Η ψευδοροφή κατέρρευσε και τους δύο ορόφους. Το κτίριο σκοτείνιασε από τη σκόνη. Τα παιδιά και οι συνάδελφοι έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Μπήκαν κάτω από τα θρανία τους», περιέγραψε ο κ. Λέτσος.

«Από το γραφείο μου βρέθηκα στον επάνω όροφο σε κλάσματα του δευτερολέπτου, μέσα στο σκοτάδι, προσπάθησα να τους ηρεμήσω. Σταμάτησε κάποια στιγμή να κουνάει και εκεί έδωσα εντολή να βγουν όλοι από τις αίθουσες με τους δασκάλους τους. Έλεγξα όλες τις τάξεις να δω αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος μαθητής, και αφού διαπίστωσα ότι είναι όλοι έξω βγήκα και εγώ και μετρηθήκαμε όλοι. Δεν υπήρξε ούτε γρατσουνιά και αυτό είναι το ευτύχημα μέσα στη δυστυχία μας. Το κτίριο είναι κατεδαφιστέο. Με τους μετασεισμούς έπεσαν και άλλα κομμάτια από την οροφή. Τα πράγματα των δασκάλων είναι μέσα στο σχολείο. Η καταστροφή στο εσωτερικό είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε το βίντεο

Φωτογραφίες από το χωριό Δαμάσι (πηγή: larissanet.gr)

Εκτεταμένοι έλεγχοι στα κτίρια

Υπό αυτό το πρίσμα ξεκίνησαν σήμερα, από νωρίς το πρωί, εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας, τις οποίες έπληξε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με ενημέρωση, στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο. Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων. Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου. Τέλος, κλιμάκια μηχανικών του δήμου μαζί με μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, αύριο θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε δημόσια κτίρια.

Άμεσα η κρατική βοήθεια στους σεισμοπαθείς

Άμεση η κρατική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας

Δείτε τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή της Ελασσόνας

Λάρισα: Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ – Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο,   τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.

 

Exit mobile version