Πάνω από 100 φορές αναφέρεται η λέξη “μέτρια” στην 32σέλιδη έκθεση της Fed για τις οικονομικές συνθήκες, τη λεγόμενη Beige Book, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Με τη λέξη αυτή η κεντρική τράπεζα περιγράφει πάνω κάτω όλες τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε μέτρια επέκταση από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2021. Οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για τους επόμενους 6-12 μήνες, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid19 προχωρά.

Σχεδόν όλοι οι τομείς «είδαν» μέτριες αυξήσεις τιμών, με την αύξηση των τιμών εισροών να συνεχίζει να ξεπερνά εκείνη των τελικών αγαθών και υπηρεσιών. Οι αναφορές για τις καταναλωτικές δαπάνες και τις πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν μικτές.

Παρόλο που μερικές περιφέρειες ανέφεραν μικρές βελτιώσεις στην τουριστική δραστηριότητα, οι συνθήκες στον τομέα της φιλοξενίας είναι ασφυκτικές. Παρά τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η παραγωγική δραστηριότητα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας αυξήθηκε μετρίως σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Μεταξύ των Περιφερειών που αναφέρουν μη χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η δραστηριότητα ήταν μικτή – αν και οι περισσότερες ανέφεραν μέτρια αύξηση κατά την περίοδο αναφοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκε πτώση του όγκου των δανείων, αλλά γενικά υπήρξε πιστωτική επέκταση και μείωση των αθετήσεων πληρωμών.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε μετρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Η αγορά ακινήτων, κατά τ’ άλλα, τελεί σε ισορροπία, ενώ ο βιομηχανικός τομέας ενισχύθηκε. Η μεταφορική δραστηριότητα αυξήθηκε μετρίως για πολλές περιοχές, όπως και η γεωργική καλλιέργεια.

Μέτρια βελτίωση αναμένεται στα ποσοστά απασχόλησης

Οι περισσότερες Περιφέρειες ανέφεραν ότι τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν κατά την περίοδο αναφοράς, αν και αργά.

Η ζήτηση εργασίας ποικίλλει σημαντικά – ανάλογα με τον κλάδο και το επίπεδο δεξιοτήτων. Η έλλειψη προσφοράς εργασίας παρατηρείται κυρίως στα επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης και στο εμπόριο.

Συνολικά, αναμένεται μέτρια βελτίωση στα ποσοστά απασχόλησης στο εγγύς μέλλον. Οι μισθοί θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα ή να αυξηθούν κάπως τους επόμενους μήνες.