Όσοι παρακολουθούν στενά την αγορά των κρύπτο, δε γίνεται να μην αντιληφθούν μια αγοραστική φρενίτιδα τελευταία. Διάσημοι επενδυτές, εταιρίες, τα μίντια ουσιαστικά προσκαλούν τον κόσμο να ανέβει στο “τρένο” του Bitcoin. Όμως όλα αυτά θα πρέπει να μας βάζουν και σε σκέψεις…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Είναι ηλίου φαεινότερο πως τα κρυπτονομίσματα έχουν εισέλθει και πάλι σε φάση αγοραστικής φρενίτιδας, δε χρειάζεται καν να σας το πούμε εμείς…

Με το Bitcoin στα $50.000 δεν είναι μόνο τα μίντια και “επιφανείς επενδυτές” όπως Michael Saylor, Paul Tudor, Elon Musk κ.α. που αβαντάρουν το μπαρουτοκαπνισμένο κρυπτονόμισμα που άλλοτε λοιδωρούσαν ή αποκαλούσαν απάτη. Όπως η JP Morgan που τώρα τα γυρνάει, μαζί με Blackrock και πολλές άλλες.

Αλλά ακόμη κι ο μέσος πολίτης συζητά όλο και περισσότερο (διαδικτυακά και μη) για τα κρυπτονομίσματα. Πλέον σχεδόν όλοι ξέρουμε κάποιον που έχει επενδύσει, και η φάση σε συνδυασμό με τη γενικότερη διάθεση για ρίσκο και τζόγο (λόγω εγκλεισμού), σε μετοχές πχ, αρχίζει σιγά σιγά να θυμίζει… Χρηματιστήριο 1999.

Στο δικό μου μάτι τουλάχιστον, που παρακολουθεί την αγορά των κρύπτο πέντε χρόνια τώρα, και έζησε αρκετή “ξηρασία”, έτσι φαντάζει η δημοσιότητα που απολαμβάνουν πλέον τα παρεξηγημένα αυτά και ακόμη μυστηριώδη assets.

Ωστόσο η φρενίτιδα αυτή αποτελεί και “σήμα για πώληση” για τύπους σαν εμένα… Όταν το έξυπνο χρήμα έχει τοποθετηθεί προ πολλού και πλέον προσκαλεί το… χαζό χρήμα (εμάς) μέσω των μίντια και διά στόματος επιφανών “καλοθελητών” επενδυτών (που θέλουν να βγάλουμε λεφτά!), τότε αρχίζουν να ηχούν καμπανάκια.

Πληθαίνουν τα sell signals

Δε λέω ότι το να (επανα)ξεκινά επίσημα trading κρυπτονομισμάτων η Goldman Sachs αποτελεί sell signal, ωστόσο ίσως οδεύουμε σιγά σιγά προς το τελικό στάδιο του τρέχοντος οικονομικού κύκλου του Bitcoin. Κι αν ισχύει αυτό, τότε σύντομα θα δούμε ένα πολύ ισχυρό ανοδικό ράλι εφάμιλλο του 2017, μετά το οποίο ωστόσο ίσως να ακολουθήσει εξίσου σφοδρή κατάρρευση…

Σιγά-σιγά… δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχει δρόμο ακόμα. Το τελικό σινιάλο είμαστε εμείς. Ο Έλληνας ακόμα είναι στη φάση που συζητά με τον περιπτερά. Στην καλύτερη να χει επενδύσει και κανα €200άρι. Μόλις βάλει το 1000αρικο, είναι το τρίτο καμπανάκι στο θέατρο πριν αρχίσει το σόου…

Η Goldman Sachs λοιπόν (αυτά τα καλά παιδιά που θέλουν να μας βοηθήσουν να βγάλουμε λεφτά) πήγαν να στήσουν crypto trading desk το 2017. Πότε? Ακριβώς πριν σκάσει η φούσκα. Τυχαίο? Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τότε είδαν πως και ο τελευταίος φουκαράς θέλει να μπει, τότε είχαν τη μέγιστη υποψήφια πελατεία.

Τελικά το παράτησαν μετά λόγω bear market (επικαλέστηκαν νομοθετικά εμπόδια). Τώρα, Μάρτιο 2021, η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε πως ξαναστήνει το γραφειάκι της. Εγώ τώρα που είμαι καχύποπτος θα πω πως πάλι τα ίδια θα γίνουν.

Απλά ίσως αυτή τη φορά που απέκτησαν εμπειρία τα παιδιά να το ανακοίνωσαν λίγο πιο νωρίς. Έχει δρόμο ακόμα το ράλι…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.