Τα τελευταία 24ωρα στη Γαλλία κυριαρχεί το hashtag #SciencesPorcs (ελεύθερη μετάφραση: τα γουρούνια της επιστήμης). Αναφέρεται και στοχεύει στους… αποφοίτους του κορυφαίου κολεγίου πολιτικών επιστημών του Παρισιού στη Σορβόνη (Science Po), στο οποίο διαχρονικά φοιτά η οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο έκτος ηγέτης της χώρας, απόφοιτός του. Το συγκεκριμένο hashtag συνοδεύει εκατοντάδες ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που έχουν λάβει χώρα ανά τις δεκαετίες εκεί. Αποκαλύφθηκαν στα σόσιαλ μίντια, αποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα, εκτός από προέδρους, υπουργούς και αμέτρητους τεχνοκράτες, κατηγορείται ότι έχει εκθρέψει και την κουλτούρα της σεξουαλικής βίας.
Πρώην και νυν φοιτητές καταγγέλουν αποτρόπαιες ιστορίες, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν αγνοηθεί από τη διοίκηση. Ο διευθυντής του κολεγίου Φρεντερίκ Μιόν αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του και να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα.

Φαίνεται λοιπόν, ότι η κινητοποίηση αυτή συγκαταλέγεται σε μία χιονοστιβάδα σεξουαλικών σκανδάλων που σωρεύονταν επί δεκαετίες στους κόλπους της παγκόσμιας ελίτ.

Η αρχή στη Γαλλία έγινε με την υπόθεση παιδοφιλίας που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τις αποκαλύψεις ενός βιβλίου. Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος της χώρας Ολιβιέ Ντιαμέλ κατηγορήθηκε ότι ασελγούσε στον ανήλικο τότε γιο της συζύγου του. Πατέρας του φερόμενου ως θύματος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και συνιδρυτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Μπερνάρ Κουσνέρ.
Ο καταγγελθείς ακαδημαϊκός εκδιώχθη από τη θέση του στο πανεπιστήμιο, εκδιώχθηκε από την εκπομπή του στο ραδιόφωνο και εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα. Ακολούθησε πληθώρα καταγγελιών που ανάγκασε τον Εμμανουέλ Μακρόν να εισάγει προς ψήφιση νομοθετική μεταρρύθμιση που προβλέπει τη μη παραγραφή εγκλημάτων παιδεραστίας όταν οι θύτες είναι οι γονείς των θυμάτων ή θύτες σε θέσεις ισχύος που χρησιμοποίησαν την ισχύ της θέσης τους.
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos, έδειξε ότι ένας στους δέκα Γάλλους υπήρξε θύμα αιμομεικτικής σεξουαλικής κακοποίησης, ως παιδί ή έφηβος. Η γαλλική κοινωνία, όμως, μοιάζει με καζάνι που βράζει, με το κίνημα me too να αποκαθηλώνει διασημότητες από τον κόσμο των τεχνών και του αθλητισμού. Μεταξύ αυτών και ο 74χρονος Ζαν Λικ Μπρουνέλ, επί χρόνια επικεφαλής πρακτορείου μοντέλων και συνεργάτης του Τζέφρι Έπσταϊν. Η αστυνομία τον συνέλαβε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού προτού επιβιβαστεί σε πτήση για το Ντακάρ της Σενεγάλης, πριν τη διαφυγή του.
Εν τω μεταξύ, ένας άλλος απόφοιτος του Science Po, o διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου Dominique Boutonnat, κατηγορήθηκε από κρατικούς εισαγγελείς για την απόπειρα βιασμού του 22χρονου βαφτισιμιού του. Σύμφωνα με την κατάθεση του φερόμενου ως θύματος, η επίθεση έλαβε χώρα τον περασμένο Αύγουστο σε κάποιο ελληνικό νησί που είχαν πάει οικογενειακώς διακοπές. Ο 51χρονος Boutonnat διορίστηκε πρόεδρος του γαλλικού κέντρου τον Ιούλιο του 2019. Η τοποθέτησή του προκάλεσε αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κλάδο, λόγω των στενών δεσμών που ο ίδιος είχε με τον Πρόεδρο Μακρόν, ενώ έχει υπάρξει και χρηματοδότης του. Η κατηγορία, ωστόσο, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς υπό την ηγεσία του, το κέντρο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στη βιομηχανία του θεάματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.