Μια βάση δεδομένων που καθημερινά εμπλουτίζεται με κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία είναι αναρτημένα σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές εφαρμογές «χτίζεται» εδώ και λίγους μήνες στην έδρα της Europol στη Χάγη.

Κάθε φορά που ένα τέτοιο έγγραφο χρησιμοποιείται, το σύστημα «κοκκινίζει». Έτσι έγινε και στην υπόθεση που χειρίστηκε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και εξάρθρωσε ένα κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Telegram.

Δεν χρειάζονταν κωδικοί και συνθηματικά για να γίνει κάποιος μέλος του γκρουπ. Αρκούσε να μάθει ένα όνομα για να μπορεί να βλέπεις ελεύθερα την πραμάτεια που ήταν προς πώληση στα δυο κανάλια που διατηρούσε η σπείρα. Στις φωτογραφίες  φαίνεται ένα μεγάλο Χ σε ένα από τα διαβατήρια.

«Το συγκεκριμένο δεν ήταν πια διαθέσιμο καθώς κάποιος το αγόρασε. Κάποια άλλα τα έβαζαν κάτω από ακτίνες UV για να δείξουν τα κρυμμένα χαρακτηριστικά που έχουν τα γνήσια διαβατήρια» λέει αστυνομικός που από το καλοκαίρι του 2020 ασχολείται με την συγκεκριμένη υπόθεση. Μετά την επιλογή του εγγράφου, γινόταν ανταλλαγή μηνυμάτων σε άλλη εφαρμογή και κανόνιζαν τον τρόπο πληρωμής.

«Οι τιμές των εγγράφων κυμαίνονταν από -200- έως και -1500- ευρώ έκαστο, ανάλογα με το είδος του εγγράφου και τη χώρα προέλευσης του» αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας

. Ο κάθε ενδιαφερόμενος διάλεγε το έγγραφο που ήθελε με την μέθοδο «Σωσίας», δηλαδή πόσο ταίριαζε στην εξωτερική εμφάνιση με την φωτογραφία του διαβατηρίου.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 33χρονο Ιρανό ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχηγός του κυκλώματος και γνωρίζουν τα στοιχεία άλλων επτά ατόμων. Όπως διαπιστώθηκε με δυο συγκεκριμένους, έναν άντρα και μια γυναίκα, ο 33χρονος είχε πολλές και μικρές δοσοληψίες της τάξεως των 150 έως 200 ευρω. Επίσης, γνωρίζουν και αναζητούν δυο αδέλφια, ένα με «έδρα» την Κωνσταντινούπολη το οποίο έφερνε μετανάστες από το Ιράν στη χώρα μας και έναν δεύτερο ο οποίος φρόντιζε τα πάντα από την στιγμή που έρχονταν στην Ελλάδα. «Τελικός προορισμός των «πελατών» ήταν ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη όπου έμεναν μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να καταφέρουν να φύγουν από την χώρα μας για το εξωτερικό» λέει αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης. Την μεταφορά τους στο αεροδρόμιο, και ότι άλλο χρειάζονταν, φρόντιζε ο 33χρονος Ιρανός.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης όμως οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, εκτός από την χρήση της εφαρμογής, εντόπισαν και ένα νέο τέχνασμα των κυκλωμάτων διακίνησης. Υπήρξε περίπτωση παράνομου μετανάστη που για άγνωστο λογο δεν μπόρεσε να έρθει στη χώρα μας μέσω του Έβρου. Τα μέλη της σπείρας τον πήγαν στην γειτονική Βουλγαρία και από εκεί με πλαστή βίζα κατάφεραν να τον περάσουν στην Ελλάδα.

«Για εμάς αυτό ίσως να είναι ένα καινούργιο στοιχείο, μια καινούργια διαδρομή που θα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές για να φέρουν παράνομους μετανάστες στη χώρα μας» λέει αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με μεγάλη εμπειρία σε θέματα παράνομης διακίνησης.