Απο την Τρίτη 16 Φλεβάρη που συνελήφθη ο Καταλανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ για προσβολή κατά των ισπανικών δυνάμεων της τάξης και της μοναρχία μέσα από στίχους και tweets, η Βαρκελώνη έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Η σύλληψή του πυροδότησε μια συζήτηση για τους νόμους περί ελευθερίας της έκφρασης στην Ισπανία, ενώ ο ίδιος έχει μετατραπεί σε σύμβολο καθώς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στην αστυνομία, έστησαν οδοφράγματα και έσπασαν καταστήματα στη Βαρκελώνη σύμφωνα με το Reuters.

Διαδηλωτές κατέστρεψαν καταστήματα στον πιο διάσημο εμπορικό δρόμο της Βαρκελώνης, τον Passeig de Gracia, ενώ η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι έσπασαν παράθυρα στο εμβληματικό κέντρο συναυλιών Palau de la Musica,.

Εννέα άτομα συνελήφθησαν στην Καταλονία, ανέφερε η περιφερειακή αστυνομία η οποία σημειώνει πως ανάμεσά τους είναι και τρεις ανήλικοι και πως κάποιοι συνελήφθησαν ενώ έκαναν πλιάτσικο σε καταστήματα. Εννέα άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανέφερε η αστυνομία.

Την ίδια ώρα μια διαδήλωση στη Μαδρίτη ήταν ειρηνική, στην Παμπλόνα υπήρξαν επίσης συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές. Νωρίτερα, η Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κριστίνα Νάρμπονα καταδίκασε τη βία.

«Επαναλαμβάνουμε την ισχυρότερη καταδίκη μας για βία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης», ανέφερε η Κριστίνα Νάρμπονα.

Ωστόσο ο ράπερ δεν έχει κερδίσει μόνο τη στήριξη θαυμαστών του, αλλά και εκπροσώπων του καλλιτεχνικού χώρου μεταξύ αυτών βρίσκεται ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ.