Τρία ηφαίστεια κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, το Φουέγο, το Πακάγια και το Σαντιαγκίτο έχουν μπει σε φάση έκρηξης.

Το Φουέγο, απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Τη νύχτα και το πρωί σημειώθηκαν ασθενούς ως μέτριας ισχύος εκρήξεις, με αποτέλεσμα στήλες ηφαιστειακής τέφρας να αγγίξουν ύψος 4.500 μέτρων.

Το Πακάγια, σε υψόμετρο 2.552 μέτρων, περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, συνεχίζουν να καταγράφονται δραστηριότητες ενώ μια ροή λάβας έρπει στις πλαγιές του. Εκρήξεις δημιο΄θργησαν ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος σχεδόν 3.000 μέτρων, μέρος της έπεσε σε κοντινά χωριά.

Ένα τρίτο ηφαίστειο, το Σαντιαγκίτο, που βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, έχει επίσης ενεργοποιηθεί.

Στα τρία ηφαίστεια κατά περιόδους καταγράφεται εναλλασσόμενη δραστηριότητα, όπως τον Ιούλιο και στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020, όταν τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση.

Στις 3 Ιουνίου 2018 το Φουέγο μπήκε σε φάση ισχυρής έκρηξης, δημιουργώντας ποτάμια λάβας και ηφαιστειακή τέφρα που έπληξαν πολλές κοινότητες. Οι πυροκλαστικές ροές και η βροχή καυτής τέφρας, φαινόμενα που παρουσιάστηκαν με όσα συνέβησαν στην Πομπηία το 79 μ. Χ., έσβησαν από τον χάρτη το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες. Τουλάχιστον 202 χωρικοί έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 229 κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.