Όπως τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η διασπορά στους εργασιακούς χώρους συνεχίζεται και για αυτόν τον λόγο αυστηροποιήθηκε η διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικών κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους εργαζόμενους.

Η καθημερινή παρουσία στη δουλειά με τους ίδιους ανθρώπους δημιουργεί μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας, σχολίασε η Δρ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας πως κάθε εργαζόμενος έχει τον δικό του οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η «χαλάρωση».

Σε αρκετές περιοχές συνεχίζεται η διασπορά σε εργασιακούς χώρους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Όσο δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου που προειδοποίησε πως ο ιός στη συνέχεια μεταδίδεται από τον εργασιακό ενδοοικογενειακά, θέτοντας σε κίνδυνο ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η καθηγήτρια τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας, επισημαίνοντας πως οι μισοί από όλους όσοι νοσούν, κολλούν από άτομα με λίγα ή καθόλου συμπτώματα. «Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας τόσο μεγαλύτερο το όφελος για όλη την κοινωνία».

Η Δρ. Παπαευαγγέλου επισήμανε πως η διασπορά του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι μεγάλη και το νέο στέλεχος του ιού δυνητικά θα επικρατήσει. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες, ως επί το πλείστον είναι εγχώρια και ανιχνεύονται ιδιαίτερα σε μεγάλες συρροές. Παράλληλα, στον Εύοσμο «ανησυχεί η μετάδοση του στελέχους της νότιας Αφρικής, που σε αντίθεση με το βρετανικό στέλεχος επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», τόνισε η Δρ. Παπαευαγγέλου. Ο μέσος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 3% ενώ κατά μέσο όρο καταγράφονται 1040 ημερήσια κρούσματα (με βάση τις εφτά προηγούμενες ημέρες). Αυτό μεταφράζεται σε δέκα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και η μέση ηλικία υπολογίζεται στα 44 έτη.