Τι ζητάει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο από τον Πρωθυπουργό

Την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης διακριτών μέτρων για τη στήριξη των παραγωγικών επιχειρήσεων, που συνεισφέρουν στο 1/3 του ΑΕΠ, ζητάει με επιστολή στο Κ. Μητσοτάκη

Την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης διακριτών μέτρων για τη στήριξη των παραγωγικών επιχειρήσεων, που συνεισφέρουν στο 1/3 του ΑΕΠ, ζητάει με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, εκπροσωπώντας περισσότερες από 35.000 επιχειρήσεις – μέλη, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να διαχωριστούν τα μέτρα ενίσχυσης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται για τις εμπορικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις. Οι παρεμβάσεις δεν μπορούν να είναι οριζόντιες και ανεξάρτητες από το αντικείμενο των επιχειρήσεων.

Τα δε μηνύματα, είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα, καθώς η πλειοψηφία των παραγωγικών επιχειρήσεων, βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή των «λουκέτων» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία. Η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τον τρόπο αντίδρασης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δεν είναι αυτονόητη η επιστροφή. Η ιεράρχηση των δράσεων, πρέπει να ακολουθήσει την απόδοση στην ελληνική οικονομία και οι μεταποιητικές – παραγωγικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρωτεύοντα ρόλο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Β.Ε.Α, το 31% του ελληνικού ΑΕΠ σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη μεταποίηση, όπως και περίπου το 30% της απασχόλησης, δηλαδή πάνω από 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας. Σε επίπεδο συμβολής στο προϊόν, δημιουργείται προστιθέμενη αξία πάνω από 8 δισ. ευρώ στη διαχείριση ακινήτων, 5,5 δισ. ευρώ στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και σχεδόν 3 δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία και εστίαση.

Τι μέτρα στήριξης προτείνει το Β.Ε.Α:

Exit mobile version