Η απαξίωση του ΑΔΜΗΕ μέσα στο πέρασμα των χρόνων

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΕΝΕ «O Ελληνικός Ενεργειακός Τομέας 2020», οι επενδύσεις στο δίκτυο μειώθηκαν το 2018 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε ξεπέρασαν τα 550 εκατ. ευρώ.

H φωτιά στο  ΚΥΤ Κουμμουνδούρου όπου παρολίγον να κινδυνεύσουν τα ΕΛΠΕ ήταν  το προανάκρουσμα για να αποκαλυφθεί η γύμνια του ΑΔΜΗΕ όσο αφορά τον εξοπλισμό και των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.

Εκεί ο εξοπλισμός ήταν μόλις 40 χρόνων και όπως ανέφερε ο ΑΔΜΗΕ η όλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση οφειλόταν στις αργές δικαστικές διαδικασίες με προσφυγές κτλ σε σχέση με τον διαγωνισμό. Αντίστοιχα καθυστερούν και άλλες βασικές υποδομές για την πρωτεύουσα αλλά και ο λεγόμενος Δυτικός Διάδρομος για την Πελοπόννησο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΕΝΕ «O Ελληνικός Ενεργειακός Τομέας 2020», οι επενδύσεις στο δίκτυο μειώθηκαν το 2018 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε ξεπέρασαν τα 550 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, το κονδύλι για ενισχύσεις και βελτιώσεις του δικτύου μειώθηκε στα €54 εκατ., από €174 εκατ. μια δεκαετία πριν. Μάλιστα το ελάχιστο ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται προκειμένου να μην υπάρχει απαξίωση του δικτύου υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Χτες πάντως η Γ. Γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούγκου μιλώντας στο Athens Energy Dialogues σημείωσε ότι υπάρχει ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα δεκαετίας, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για την αναβάθμιση των δικτύων, περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

«Το σχέδιό μας για τα εθνικά συστήματα μεταφοράς και διανομής έχει 4 πυλώνες:

 

– Η χρήση του φυσικού αερίου ως το πιο αξιόπιστο «καύσιμο γέφυρα»

 

– Η αύξηση της ψηφιοποίησης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την αποθήκευση ενέργειας που θα συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

 

– Η ολοκλήρωση ενός φιλόδοξου σχεδίου για τη διασύνδεση όλων των νησιών μας με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030

 

– Η υποστήριξη της αναβάθμισης υφιστάμενων, καθώς και η ολοκλήρωση νέων διεθνών διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο» είπε.

Επίσης σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχουν διατεθεί 200 εκατ. ευρώ για υπογειοποίηση καλωδίων ενώ α από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να δρομολογηθούν, όπως είπε περισσότεροι σχετικοί πόροι. Βέβαια σε όλη την Ελλάδα η υπογειοποίηση καθυστερεί και μόνο σε λίγους παραδοσιακούς οικισμούς έχει προχωρήσει.

Πάντως με βάση όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, κ. Κώστας Μανιάτης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 «ο ΔΕΔΔΗΕ έχει απαξιωθεί γιατί δεν έχει προσωπικό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα όταν πρέπει να ανταπεξέλθεις σε τόσο δύσκολες καταστάσεις. Χρειάζεται να διαθέτει προσωπικό με την ανάλογη τεχνογνωσία».

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι η εφαρμογή του target model έγινε πολύ γρήγορα με ελλιπή διαδικασία προσφοράς στα νέα εργαλεία που προβλέποντια. Άρα οι επενδύσεις είναι απαραίτητες όπως και μια πιο ορθολογική χρήση των λιγνιτών χωρίς εσπευσμένες κινήσεις μια και όπως φάνηκε είναι ακόμη αναγκαίοι για την εξισορρόπηση του συστήματος.

Exit mobile version