O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε τι έγινε στο Μάτι αλλά και ότι τον έχει στοχοποιήσει.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο Θέμα 104, 6, απάντησε σε υψηλούς τόνους στην κριτική της αντιπολίτευσης για το κλείσιμο της Αθηνών – Λαμίας λέγοντας: «Αυτοί που σήμερα είναι τιμητές για ένα πολύ μικρό θέμα δεν κατάλαβαν τι έγινε και εάν κατάλαβαν τι έκαναν στο Μάτι, όπου υποτίμησαν το πρόβλημα, αγνόησαν την ανθρώπινη ζωή και σήμερα ξαναέρχονται με τον ίδιο τρόπο να προβάλουν προβλήματα, ενώ εκείνο το φαινόμενο κόστισε 100 ζωές».

Αναφορικά με το ότι ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο, τόνισε ότι «δεν υπήρχε επιχειρησιακός αρχηγός, δεν υπήρχε φυσική ηγεσία, ήταν διαλυμένη η αστυνομία και η πυροσβεστική, διότι οι τότε κυβερνώντες δεν ήξεραν να διαχειρίζονται κρίσεις και δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουν πράγματα που έχουν κοστίσει τόσο πολύ», ενώ πρόσθεσε «Θέλω με σεβασμό να τους πω να ανοίξουν εγχειρίδια να συγκροτήσουν πολιτικές όπως και εμείς έχουμε υποχρέωση να βελτιωνόμαστε».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση να κλείσει η εθνική οδός ήταν δική του, αλλά μετά από εισήγηση των αρμοδίων και των συνεργατών του και αφού πρώτα διαπίστωσε ο ίδιος ότι θα προκαλούνταν μεγαλύτερα προβλήματα αν ο δρόμος έμενε ανοιχτός.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει στοχοποιήσει. «Με έχουν στοχοποιήσει, όμως αντέχω, είμαι πολύ ανθεκτικός, πιστεύω στη δημοκρατία, στην αντιπαράθεση, αλλά ταυτόχρονα θα απαντώ στην αντιπαράθεση και ρητορικά, μέσα στο κοινοβούλιο και με τις πράξεις και τις αποφάσεις μου» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχει εδώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ένας προοδευτικός πολιτικός. Αυτό είναι αγκάθι στα μάτια τους».

«Οι υπηρεσίες θα κάνουν απολογισμό για την κακοκαιρία»

Όσον αφορά το τριήμερο της κακοκαιρίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξαν εγκλωβισμοί πολιτών, ατυχήματα ή κίνδυνος για τη ζωή πολιτών. «Δεν συνέβη καμία ολιγωρία σε ό,τι αφορά την κίνηση την χιονόπτωση και οι τρεις θάνατοι οφείλονται σε άλλους λόγους», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες πρέπει να κάνουν απολογισμό να δουν τι λάθη έγιναν».

«Είναι λογικό να υπάρξει αναστάτωση, αλλά δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα μηχανισμό χιλιάδων ανθρώπων» τόνισε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις όπως η υπογειοποίηση του δικτύου και η συνεργασία των δήμων με τον ΔΕΔΔΗΕ. «Αν αυξηθούν τα συνεργεία και πάρουμε χιλιάδες ανθρώπους θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι».

Αναφορικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε μόνο ότι πρόκειται για έναν κρατούμενο όπως και οι άλλοι, ο οποίος ζητά να μετατεθεί από μία φυλακή σε μία άλλη στην οποία θέλει να πάει το 50% των κρατουμένων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στα χέρια του εισαγγελέα και ότι ο ίδιος δεν έχει να προσθέσει οτιδήποτε άλλο.