Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος ενώ αναμένονται Τουρκικές έρευνες στο Αιγαίο και γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών

Το πλοίο «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 18 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως και τις 2 Μαρτίου. Η Αγκυρα θεωρεί ότι, όπως κάθε χώρα, και εκείνη μπορεί να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, οι οποίες θα γίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας και όχι στον βυθό, και άρα δεν θα υπάρχει καμία πόντιση καλωδίων. Το «Τσεσμέ» είχε σταλεί για υδρογραφικές έρευνες στην ίδια περιοχή και το 2018 και το τουρκικό πλοίο παρακολουθούνταν τότε από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απευθυνόμενος στους οπαδούς του είπε πως «βλέπω τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας και από την άλλη πλευρά βλέπω την Αγία Σοφία. Δόξα σοι ο Θεός. Ολα ήταν από τα όνειρά μας των νεανικών χρόνων και τώρα έγιναν πραγματικότητα». Πάντως, εντύπωση προκαλεί η απόφαση για τη διεξαγωγή των ερευνών την περίοδο αυτή, καθώς γίνονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και την αύξηση των επαφών. Αναλυτές εκτιμούν πως τη συγκεκριμένη περίοδο στην Τουρκία επικρατεί αυξημένο εθνικιστικό και αντιδυτικό ρεύμα, που χρειάζεται ιδιαίτερη παρατήρηση από όλες τις πλευρές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τα μέλη του κόμματός του, αναφέρθηκε στην εκτέλεση 13 Τούρκων από το PKK και βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει τη Δύση. «Αν σας είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, θα είχατε ξεσηκώσει τον κόσμο, αλλά με τους 13 νεκρούς ακούσαμε μόνο κάποιες αδύναμες φωνές. Πού είσαι, Δύση;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Exit mobile version