Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει τα συμβόλαιά της για τα εμβόλια κατά της Covid-19 να είναι ευέλικτα σχετικά με τις παραλλαγές του ιού.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ένωση να έχει πρόσβαση σε ενδεχόμενα αναβαθμισμένα εμβόλια,  τα οποία θα προσφέρουν αποτελεσματικότερη προστασία απέναντι στις παραλλαγές του ιού, σημείωσε.

Η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι «αν κοιτάξουμε μπροστά και υποθέσουμε ότι πρέπει να επεξεργασθούμε τα εμβόλια για να τα βελτιώσουμε ή για να τα φθάσουμε στο επόμενο επίπεδο ώστε να έχουμε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μελλοντική παραλλαγή, χρειαζόμαστε, φυσικά, νέο συμβόλαιο».

Και πρόσθεσε «Έχουμε καλές εμπειρίες με τους περισσότερους κατασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια, άρα το φυσικό είναι να συνεχίσουμε εντός του πλαισίου που έχουμε».

Sputnik V

Σχετικά με ρωσικό εμβόλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει το Sputnik V σε χώρες ανά τον κόσμο, όταν ο δικός της πληθυσμός έχει ανάγκη εμβολιασμού.

«Συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεις, ενώ δεν προοδεύει επαρκώς στον εμβολιασμού του δικού της πληθυσμού», είπε. «Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί».