Η Hyundai ετοιμάζει το Tiger X-1, ένα μικροσκοπικό αυτόνομο αυτοκίνητο που μπορεί να μετατραπεί σε όχημα με τέσσερα πόδια. Ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε να επιτρέπει στο όχημα να περπατά ξεπερνώντας εμπόδια και ανώμαλα εδάφη.

Η ιδέα του αυτοκινήτου που περπατάει ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε ότι χρειαζόμαστε μέχρι που η Hyundai το έκανε πραγματικότητα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία κυκλοφόρησε νέες φωτογραφίες και βίντεο από το τελευταίο της project. Το μικροσκοπικό όχημα ονομάζεται «Tiger X-1», με το Tiger να αντιπροσωπεύει το ρομπότ Transforming Intelligent Ground Excursion. Το σκεπτικό πίσω από την ιδέα είναι ότι υπάρχουν μερικά εδάφη που ένα παραδοσιακό τετράτροχο όχημα δεν μπορεί να διασχίσει με ευκολία. Η λύση? Ένα όχημα όπου κάθε τροχός είναι τοποθετημένος στο τέλος ενός μηχανοκίνητου και λυγισμένου ποδιού.

«Τα πόδια μπορούν επίσης να λυγίσουν, καθώς οι τροχοί κυλούν πάνω σε ανώμαλο έδαφος, διατηρώντας το επίπεδο του φορτίου», σημειώνει το CNN. «Το όχημα μπορεί επίσης να οδηγεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση – προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή στα πλάγια- χρησιμοποιώντας είτε τους τροχούς είτε τα πόδια του».

Το δελτίο τύπου της Hyundai αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι εξαιρετικές δυνατότητες του TIGER έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως μια κινητή πλατφόρμα επιστημονικής εξερεύνησης σε ακραίες, απομακρυσμένες τοποθεσίες. Τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν ένα εξελιγμένο σύστημα κίνησης ποδιών και τροχών, με κίνηση 360 μοιρών και μια σειρά αισθητήρων για παρατήρηση του γύρω χώρου. Προορίζεται, επίσης, να συνδεθεί με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), τα οποία μπορούν να φορτίσουν πλήρως και να μεταφέρουν το TIGER σε απρόσιτες τοποθεσίες».

Το Tiger X-1 είναι πλήρως αυτόνομο, δεν έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον οδηγό. Πράγματι, οι διαστάσεις του πρωτότυπου οχήματος είναι σχετικά μικρές και μοιάζουν σχεδόν με κάτι που θα μπορούσατε να παραλάβετε σε ένα πολυτελές κατάστημα παιχνιδιών.

Με την τρέχουσα σχεδίαση, το Tiger X-1 της Hyundai, όταν συναντήσει ένα εμπόδιο που δεν θα μπορεί να ξεπεράσει, κυριολεκτικά θα μετατραπεί σε ένα τετράποδο όχημα, θα ανυψωθεί και θα περπατήσει απλά πάνω από οποιοδήποτε εμπόδιο στο δρόμο του.

Το όραμα των μηχανικών για το Tiger X-1 είναι να χρησιμοποιείται μετά από φυσικές καταστροφές για να βοηθήσει στον εντοπισμό των θυμάτων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο σχεδιασμός διαθέτει χώρο για αποθήκευση φορτίου έτσι ώστε να είναι σε θέση να παραδίδει προμήθειες, ιατρικό εξοπλισμό ή ακόμη και τρόφιμα σε άτομα που είναι παγιδευμένα σε δυσπρόσιτες περιοχές. Το όχημα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εξερευνήσει τραχύ έδαφος στο φεγγάρι ή στον Άρη.

Η ιδέα της Hyundai ξεπερνά κάθε φαντασία, αλλά η εταιρεία ισχυρίζεται ότι χρειάζονται λίγα χρόνια ανάπτυξης πριν είναι έτοιμη για χρήση σε πραγματικό κόσμο.

Από την Εύα Βαλαμβάνου