Πως θα εξελιχθεί ο χιονιάς- Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Ποιες περιοχές θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα, μέχρι πότε θα συνεχιστεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με μικρά καιρικά διαλείμματα. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια» η οποία «χτυπά» την Αττική, την Εύβοια και κατευθύνεται νοτιότερα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με μικρά καιρικά διαλείμματα.

Παράλληλα, αρκετά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο, σε πολλά σημεία του οποίου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ αναγκαία κρίνεται σε άλλα η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Επίσης, μετ’ εμποδίων κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο.

Απόρροια της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές της Αττικής και στην Εύβοια, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλουν προσπάθειες ούτως ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες και να αποφευχθεί το γενικευμένο μπλακ άουτ.

Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να μην κλείσουν κομβικές οδικές αρτηρίες της χώρας, και κυρίως της Αττικής, ωστόσο άπαντες απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, μήνυμα που έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του πριν από λίγο στο facebook ανέφερε σχετικά: «Με πυκνές χιονοπτώσεις θα κυλήσει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σήμερα στην Αττική ενώ η εξασθένιση των ανέμων σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οδηγεί εύκολα σε χιονόστρωση.

Γιάννης Καλλιάνος

Νωρίτερα ο μετεωρολόγος  Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε για ποιο λόγο επικράτησαν οι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής. «Η Αττική τις τελευταίες ώρες ζει στιγμές που έχει ζήσει ελάχιστες φορές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ο λόγος που επικράτησαν αυτές οι πυκνές χιονοπτώσεις είναι η σύγκλιση των ανέμων πάνω από την Εύβοια που οδήγησαν σε σφοδρές χιονοπτώσεις στην περιοχή της Αττικής, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες πολύ πιο χαμηλές από τις τελευταίες ημέρες και είναι και η ενεργοποίηση του Αιγαίου που λόγω του βορειοανατολικού ανέμου έστειλε νεφώσεις οι οποίες υπερπήδησαν τα όρη της Εύβοιας και εμπλουτισμένες με τεράστια ποσά υγρασίας εναπόθεσαν την υγρασία αυτή με τη μορφή πολύ ισχυρών χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Η θερμοκρασία σήμερα στο κέντρο της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν πάρα πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και ισχυρός παγετός με τον υδράργυρο αυτή την ώρα να είναι στους -15 και -17 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές ορεινές περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας»

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα συνεχίσουν οι σφοδρές κατά περιόδους χιονοπτώσεις στην Εύβοια, τις Σποράδες, σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας αλλά και σχεδόν στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου από το βόρειο και βορειανατολικό Αιγαίο μέχρι και τις περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και αργότερα και στα Δωδεκάνησα.

Μάλιστα, στις Κυκλαδες θα χιονίσει ακόμα και σε πεδινά τμήματα, ενώ στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις αρχικά θα απασχολήσουν τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα και προς το βράδυ θα απασχολήσουν περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, περίπου πάνω από τα 200 με 250 μέτρα. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχει μια ιδιαίτερη δυναμική και θα απασχολήσει όλες αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια σχεδόν μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, σε όλα αυτά τα τμήματα. Από την Τετάρτη και στη συνέχεια, τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στις Κυκλάδεςκαι στην Κρήτη και σταδιακά θα εξασθενήσουν».

Κώστας Λαγουβάρδος

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος επισήμανε: «Oι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη, στη Βοιωτία, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Κρήτη. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι θα διατηρηθούν μέχρι το βράδυ της ημέρας, ίσως και μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Χιόνι όλη μέρα

Σήμερα, στην Αττική δεν θα χιονίζει όλες τις ώρες της ημέρας με την ίδια ένταση, θα έχουμε και διαστήματα τα οποία θα είναι ασθενέστερα φαινόμενα αλλά και διαστήματα που θα είναι ισχυρότερα τα φαινόμενα αλλά θα είναι παντού χιόνι με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ χαμηλές μέχρι τις παραθαλάσσιες περιοχές, με τη χιονόστρωση να είναι πιο εύκολη στις κεντρικές και βόρειες περιοχές. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει μέχρι τους 3 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βόρεια προάστια θα φτάσει στον 1 βαθμό Κελσίου».

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης.

Exit mobile version