Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο, στη Γουινέα έκανε την επανεμφάνισή του ο ιός του Έμπολα.

Τα τελευταία 24ωρα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν από τον Έμπολα στη Γουινέα, ενώ έχουν διαπιστωθεί ακόμα τέσσερα κρούσματα.

Και οι εφτά εκδήλωσαν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό και αιμορραγία μετά από την κηδεία μιας νοσοκόμας στην οποία είχαν παραστεί. Η νοσηλεύτρια από τη Γκουέκε είχε αρρωστήσει στα τέλη του Ιανουαρίου και ετάφη την 1η Φεβρουαρίου.

Οι τοπικές επιβεβαίωσαν την είδηση, σήμαναν συναγερμό στη χώρα ενώ εκφράζουν φόβο για περισσότερα κρούσματα. «Ανησυχούμε πραγματικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γουινέας, Ρεμί Λαμάχ. Οι υπεύθυνοι διαβεβαίωσαν πως η χώρα θα παραλάβει νέα εμβόλια για τον ιό με τη μεσολάβηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σε πλήρη επιφυλακή και επικοινωνία με τον παρασκευαστή του εμβολίου, για να διασφαλίσει πως οι απαραίτητες δόσεις θα είναι διαθέσιμες το ταχύτερο δυνατό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γουινέα Άλφρεντ Τζορτζ Κι-Ζέρμπο.

Στη Γουινέα πεθαίνουν άνθρωποι από τον ιό Έμπολα

Το 2013 ο Έμπολα στη Δυτική Αφρική είχε ξεκινήσει πάλι από τη Γουινέα

Από το 2013 έως το 2016 περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι πέθαναν στη Δυτική Αφρική από την επιδημία Έμπολα που είχε ξεκινήσει και πάλι από τη Γουινέα.

Οι κηδείες σε μικρές κοινότητες αποτελούν συχνά αιτία εξάρσεων, καθώς κατά παράδοση πολλοί άνθρωποι βοηθούν στο πλύσιμο μιας σορού. Τα πτώματα των νεκρών αποτελούν κυριολεκτικά τοξική πηγή του Έμπολα ενώ η περίοδος εκκόλαψης κυμαίνεται από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Οι ασθενείς συνήθως πεθαίνουν από αφυδάτωση ή πολλαπλή κατάρρευση οργάνων.

Ο Έμπολα μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα όπως χιμπατζήδες, νυχτερίδες και αντιλόπες των δασών. Μη εξημερωμένα ζώα που σκοτώνονται για τροφή αποτελούν την «δεξαμενή» του Έμπολα στη φύση.

Από άνθρωπο σε άνθρωπο ο ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή, την ανταλλαγή σωματικών υγρών και εμμέσως σε μολυσμένο περιβάλλον.

Όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν απομονωθεί σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και γίνεται ιχνηλάτηση των άμεσων επαφών. Η περιοχή του νέου ξεσπάσματος είναι χονδρικά η ίδια με το επίκεντρο της επιδημίας του 2013.