Οι προβλέψεις για την κατάσταση στον τουρισμό το 2021 σε σχέση με το 2020 είναι ότι θα είναι καλύτερη, αλλά και πάλι αυτό δεν σώζει την κατάσταση.  Η Σαντορίνη υποδέχτηκε το περυσινό καλοκαίρι μόλις τρία κρουαζιερόπλοια σε σύγκριση με περίπου 600 το 2019. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν ότι οι διανυκτερεύσεις τουριστών στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα μειώθηκαν τουλάχιστον 70%, μια  προειδοποίηση προς την τουριστική βιομηχανία να προετοιμάζεται για μια ακόμη ήσυχη χρονιά.  

Τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό το 2021 και για τις προβλέψεις

Σε μεγάλο βαθμό, οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά την φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Το τουριστικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα καθιστά περισσότερο ευάλωτη την τουριστική βιομηχανία της χώρας στην πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2020 καταγράφεται στην Ελλάδα η μεγαλύτερη συνολική μείωση διανυκτερεύσεων (-73%) και μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στις διανυκτερεύσεις επισκεπτών προερχόμενων από χώρες εκτός ΕΕ (77%).

Οι άνθρωποι του κλάδου του τουρισμού λένε ότι αυτό είναι ήδη ορατό από το πρώτο δίμηνο του έτους. Ο Paolo Manca, διευθυντής της αλυσίδας Felix Hotels στη Σαρδηνία, λέει ότι αυτή την εποχή οι κρατήσεις για το καλοκαίρι θα ήταν περίπου στο 30% καθώς ο κόσμος είναι ήδη κουρασμένος από τον μεγάλες  χειμωνιάτικες νύχτες.  Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς οι σελίδες στα βιβλία των κρατήσεων είναι λευκές…

Η κατάσταση για τους ιδιοκτήτες είναι δύσκολη καθώς εξακολουθούν να πληρώνουν το κόστος συντήρησης και μίσθωσης χωρίς εγγύηση εισοδήματος. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορούμε να ανοίξουμε», λέει στο Bloomberg ο Μανώλης Καραμολέγκος, ιδιοκτήτης του Meltemi Hotels and Resorts στη Σαντορίνη και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις προετοιμασίες για την τελευταία στιγμή».