Χτες το απόγευμα το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφερε τη μεγάλη ανατροπή για τους συμβασιούχους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος με την αναθεώρηση του συντάγματος το 2001 είχε απαγορευτεί η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου και απέκλειε κάθε μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καλεί τώρα τους Έλληνες δικαστές να μη λαμβάνουν υπόψιν αυτό που λέει το σύνταγμα και να προτάσσουν την ευρωπαϊκή οδηγία, που επιτρέπει την ανανέωση των αλυσιδωτών συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου.

Συμπερασματικά, όπως είπε ο κ Μητρόπουλος, επειδή τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν τη συνταγματική απαγόρευση του συντάγματος του 2001 με την αναθεώρηση, μπορεί οι αιτούντες να ζητήσουν και τη μονιμοποίηση τους και αναδρομικά χρήματα, επειδή τα δικαστήρια δεν έπρεπε να εφαρμόσουν αυτό που ψηφίστηκε με την αναθεώρηση του συντάγματος, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η οδηγία του 1999, που υπερτερεί, των συνταγμάτων της ευρωπαϊκής ένωσης .Πρακτικά η χτεσινή απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αφορά όσους μέχρι τώρα είναι στα δικαστήρια και αναμένουν την απόφαση τους.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι κατόπιν της απόφασης αυτής εάν μία βραχύβια σύμβαση υποκρύπτεται παροχή παγίων και διαρκών αναγκών, ο νόμος λέει πως εάν προσλαμβάνεται κάποιος ως τριμηνίτης αλλά στην ουσία καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες,

τότε θεωρείται ότι είναι αορίστου χρόνου η σύμβαση εργασίας και ότι έγινε κατά κατάχρηση η ονοματοδοσία της σύμβασης ορισμένου χρόνου, ενώ έπρεπε να κριθεί ως αορίστου χρόνου.

Για το ποιος θα το κρίνει αυτό, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε πως κρίνεται έγγραφα και χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως την πιο επαναστατική στα δικαστικά χρονικά της ευρωπαϊκής ένωσης, το να έρχεται το ευρωπαϊκό δικαστήριο και να λέει μη λαμβάνετε υπόψιν το ότι το ελληνικό σύνταγμα απαγορεύει τις μετατροπές των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, που αφορά σε χιλιάδες κόσμου που έχασαν τα δικαστήρια, κόσμου που θα πάνε στα δικαστήρια, κόσμου που δεν κέρδισε τα δικαστήρια, λόγω του ότι έως τώρα οι δικαστές εφήρμοσαν τη διάταξη του αναθεωρημένου συντάγματος.

Καταλήγοντας, ο κ.Μητρόπουλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει δημιουργική λογιστική σε ότι αφορά στον υπολογισμό των ανέργων, απάντησε ότι οι δύο οργανισμοί που μετράνε την ανεργία στην πατρίδα μας, έχουν διαφορά 400 χιλιάδες και η διαφορά που ανακοίνωσαν χτες οι δύο οργανισμοί για την ανεργία του Νοεμβρίου, ο ένας είπε ότι η ανεργία είναι 25% και ο άλλος ότι είναι 16%