Σε ηλικία 79 ετών έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο θρυλικός Chick Corea, ο πρωτοπόρος μουσικός που «οδήγησε» τη Jazz μουσική σε νέα όρια, συνεργάστηκε με «ιερά τέρατα», αλλά κέρδισε και 23 βραβεία Grammy.

Γεννημένος στη Μασαχουσέτη ο  Chick Corea γνώρισε από πολύ μικρός τη μαγεία της jazz μουσικής, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως τρομπετίστας. Ο ίδιος διακρίθηκε στο πιάνο, τα πλήκτρα, αλλά και στα κρουστά.

Ο Chick Corea πέθανε την Τρίτη από μία σπάνια μορφή καρκίνου και σήμερα, Παρασκευή, οι συνεργάτες του πόσταραν στην προσωπική του σελίδα στο facebook μήνυμα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη λίγο πριν πεθάνει:

«Καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας μου απολάμβανα την ελευθερία και την χαρά του να δημιουργώ κάτι καινούργιο και να παίζω τα παιχνίδια που παίζουν οι καλλιτέχνες. Είναι η ελπίδα μου όσοι έχουν μια αμυδρή επιθυμία να παίξουν, να γράψουν, να κάνουν μια παράσταση, να το κάνουν. Αν όχι για τους εαυτούς τους, τότε για εμάς τους υπόλοιπους. Δεν είναι μόνο επειδή ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους καλλιτέχνες, αλλά επειδή είναι απλά πολύ διασκεδαστικό».

Το 1968 ο Chick Corea αντικατέστησε τον Herbie Hancock στην μπάντα του Miles Davis, συμμετέχοντας στα εμβληματικά album «In a Silent Way» και «Bitches Brew».

Στη συνέχεια, δημιούργησε τη δική του avant-garde μπάντα τους «Circle», αλλά και τους «Return To Forever».

Πέθανε ο Chick Corea, θρύλος της Jazz μουσικής, από καρκίνο

Εργάστηκε σε πάρα πολλά πρότζεκτ, ανάμεσά τους και ντουέτα με τους Hancock και Gary Burton. Εκτός από τη jazz, ασχολήθηκε με την κλασική μουσική και την latin jazz.

Ο Chick Corea είναι ο καλλιτέχνης της jazz με τα περισσότερα βραβεία Grammy -έχει κατακτήσει 23 βραβεία-, ενώ δεν αποκλείεται να κερδίσει ακόμη ένα, μετά θάνατον, καθώς είναι υποψήφιος και φέτος για το καλύτερο αυτοσχεδιαστικό σόλο «All Blues» και το καλύτερο jazz instrumental album, το «Trilogy 2».

Η προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνει περισσότερα από 35 άλμπουμ με πιο πρόσφατο το «Plays» το 2020. Στην Ελλάδα έχει παίξει αρκετές φορές, με πρώτη αυτή της το πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 1967 στη Στοά του Αττάλου τις 11, 13 και 15 Ιουλίου όταν συνόδευε τον τενόρο σαξοφωνίστα Stan Getz.

Εκτός από τη μεγάλη προσωπική δισκογραφία του και τις συνεργασίες του, ο Corea μετέφερε το ταλέντο στο συγκρότημα των «Return To Forever» όπου έχοντας κυκλοφορήσει συνολικά 8 studio κι 1 live άλμπουμ, παρουσίασαν ένα μοναδικά συγκροτημένο jazz-fusion σύνολο, που «άνοιξε εντελώς καινούργιους δρόμους» τη δεκαετία του 1970 όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ.

Η συνεισφορά του Chick Corea στον χώρο της jazz και γενικά του jazz fusion είναι τεράστια γιατί με το παίξιμό του, τις συνθέσεις του και τη διαφορετική προχωρημένη αντίληψη που ένιωθε για τη μουσική, άλλαξε σημαντικά τη jazz μουσική.