Οι επιπτώσεις του covid-19 στην ανδρική γονιμότητα. Οι άνδρες που προσβάλλονται από κορωνοϊό, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα γονιμότητας λόγω επιδείνωσης της ποιότητας του σπέρματός τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 43 άνδρες που είχαν αναρρώσει από COVID-19.

Διαπιστώθηκε ότι σε έναν στους τέσσερις άνδρες -ποσοστό 25% (πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο γενικό πληθυσμό)- υπήρχε πλήρης ή σχεδόν πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων.

Συγκεκριμένα, οι τρεις άνδρες είχαν ολιγοσπερμία και οι οκτώ αζωοσπερμία, ενώ το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο (τέσσερις στους πέντε ασθενείς) μεταξύ όσων είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ.

Οι περισσότεροι από τους 43 άνδρες είχαν ήδη αποκτήσει παιδί, ενώ κάποιοι είχαν αναφέρει ότι αντιμετώπισαν προβλήματα υπογονιμότητας.

Οι ερευνητές, βέβαια, επισήμαναν ότι δεν είχαν δείγματα σπέρματος από τους ίδιους άνδρες πριν τη λοίμωξη από κορωνοϊό, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση.

Παρόλα αυτά, εκτιμούν ότι «συνίσταται η αξιολόγηση της ποιότητας του σπέρματος για τους άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας που αρρώστησαν από COVID-19».

50% μείωση του όγκου του σπέρματος

 

“Ο κορωνοϊός βρέθηκε στο σπέρμα περίπου 13% των ανδρών που έλαβαν μέρος στη μελέτη και είχαν νοσήσει με COVID-19. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρξε 50% μείωση του όγκου του σπέρματος, του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων σε ασθενείς, οι οποίοι είχαν μέτριας σοβαρότητας νόσο ακόμα και 30 μέρες μετά τη διάγνωση” ανέφερε ο Δρ. Νταν Αντέρκα του Ισραηλινού Ιατρικού Κέντρου Sheba.

Σε 12 ασθενείς που απεβίωσαν εξαιτίας του COVID-19, φάνηκε πως είχαν υποστεί βλάβες στα κύτταρα των όρχεων που συμμετέχουν στην παραγωγή του σπέρματος, αλλά και εκείνων που παράγουν τεστοστερόνη, την ορμόνη που διεγείρει τους όρχεις για την παραγωγή σπερματοζωαρίων.