Παρόλο που τα δικαστήρια δεν λειτουργούν σε φουλ ρυθμούς λόγω της πανδημίας, η τέχνη των εξωδίκων που προαναγγέλει προσφυγή στη δικαιοσύνη, καλά κρατεί και στην αγορά ρεύματος.

Πολλοί μικροί προμηθευτές ρεύματος  (οι λεγόμενοι μη καθετοποιημένοι) που έχουν χάσει πολλά χρήματα από την απότομη άνοδο των τιμών λόγω του νέου μοντέλου αγοράς (target model)  διεκδικούν αναδρομική επιστροφή όσων έχασαν βασιζόμενοι σε νέες  αποφάσεις της ΡΑΕ.

Η ΡΑΕ  θα εξετάσει το θέμα  σε επόμενο ΔΣ αλλά στελέχη της ισχυρίζονται πως «τα χέρια μας είναι δεμένα από το ΥΠΕΝ σε ότι αφορά τις επιστροφές χρημάτων, δεν μας αφήνουν» άγνωστο εάν αυτό είναι αληθές.

Οπότε οι μικροί προμηθευτές άρχισαν το ελληνικό βιολί: εξώδικα προς τον ΑΔΜΗΕ που έχει την ευθύνη λειτουργίας της αγοράς,  ρίχνοντας όλη τους τη  ζημιά  στο Διαχειριστή  και απειλώντας με αγωγές ή και μηνύσεις για ποινική ευθύνη. Τα εξώδικα ίπτανται χαμηλά όπως τα φρέσκα Rafale  που παραλαμβάνει η Πολεμική μας Αεροπορία, αλλά ο στόχος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Θα είναι αυστηρά επιχειρηματικός ή θα επεκταθεί;

«Ο ΑΔΜΗΕ θα τρέχει με μας, πιο πολύ από ότι έτρεχε την Κυριακή το βράδυ με την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο και όσα ακολούθησαν» μας έλεγε διευθύνων σύμβουλος ενός μη καθετοποιημένου προμηθευτή. Και συνέχισε: «αν ορισμένοι μεγάλοι θέλουν να μας καθαρίσουν στεγνά για να ελέγξουν την αγορά, θα μας βρούν μπροστά τους και μάλιστα θα έχουμε και δυσάρεστες εκπλήξεις στα χέρια μας».

Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα;