Όπως προέβλεπαν οι διεθνείς επενδυτές και όπως είχε γράψει το radar.gr από τις αρχές Ιανουαρίου,  η εξέλιξη της πανδημίας και η έμφαση που δίνεται πλέον στο περιβαλλοντικό σκέλος θα φέρουν περιορισμούς στην αύξηση της παραγωγής διεθνώς οπότε οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν.

Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξάνονται κατά 0,81% στα 60 δολάρια το βαρέλι μετά από ένα χρόνο (59,98 δολάρια το βαρέλι για την ακρίβεια) ενώ και οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου προσεγγίζουν τα  57,50 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ελλάδα οι τιμές τσίμπησαν λίγο και η αμόλυβδη βρίσκεται στο 1,48 ευρώ το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη στο 1,68, το ντίζελ κίνησης στο 1,23, το θέρμανσης στα 89 λεπτά το λίτρο και το υγραέριο κίνησης στα 0,81.

Στη χώρα μας πάντως άλλο είναι το πρόβλημα με τα καύσιμα: το απόγευμα της Παρασκευής  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε περιορισμένο ωράριο λειτουργίας για τα δύο Σάββατα 6 και 13 Φεβρουαρίου, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων (ΠΟΠΕΚ) «οι ανακοινώσεις επέφεραν μόνο σύγχυση, καθώς καθυστερούσαν τόσο οι διευκρινήσεις (και ήταν αντιφατικές), όσο και το ίδιο το ΦΕΚ, το οποίο τελικά βγήκε στις 19.30, το βράδυ του Σαββάτου, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα από την Πολιτικής Προστασίας προσπάθησαν να περιορίσουν τη ζημιά. Εν αναμονή τελικής ρύθμισης κάποιοι έκλεισαν τα πρατήρια καυσίμων το απόγευμα, άλλοι έμειναν ανοιχτοί μόνο με την προφορική διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα καταναλωτή, ενώ την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωνε για την τήρηση του ωραρίου».

Πολλοί πρατηριούχοι  φοβήθηκαν το αυτόφωρο και έκλεισαν, με τους φορείς να ψάχνουν αξιόπιστες απαντήσεις σχετικά με το καθεστώς που θα ισχύσει για τις «κόκκινες» και τις «μητροπολιτικές» περιοχές.  Οπως φάνηκε από το ΦΕΚ, για πρώτη φορά τα πρατήρια καυσίμων εντάχθηκαν στην κατηγορία των καταστημάτων τροφίμων και κατόπιν διευκρινίστηκε  ότι «λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS

Τα διεθνή funds κατά τη διάρκεια του 2020 υιοθετούσαν λιγότερο αισιόδοξη αντίληψη  για την τιμή αλλά τους τελευταίους μήνες η άνοδος της τιμής υπήρξε έντονη με το Brent να έχει αυξηθεί κατά 59% από το Νοέμβριο και το WTI κατά 54%.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι παραγωγοί θα επένδυαν και πάλι στη νέα παραγωγή καθώς οι τιμές αυξάνονται, αλλά οι πιέσεις που ασκούνται για περιβαλλοντικούς λόγους αναμένεται να οδηγήσουν σε μια πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου με αποτέλεσμα ανεβασμένες τιμές. Στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της παραγωγής αναμένεται να είναι αργή και να μη φτάσει τα υψηλά του 2019 πριν το 2023.

Ενας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τη διεθνή πετρελαϊκή αγορά ο Ζαν Λουι Λε Με, επικεφαλής της Westbeck Capital Management, δήλωσε πως “οι πετρελαϊκές πρόκειται να επιστρέψουν στο προσκήνιο μετά από πολύ καιρό. Έχουμε όλα τα συστατικά για μια πολύ καυτή αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια” ενώ ο Ντέιβιντ Ταβίλ, συνιδρυτής της Maglan Capital: “Ως το καλοκαίρι τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί εγκαίρως για τις θερινές μετακινήσεις και τα πράγματα θα ανέβουν απότομα”. Ο ίδιος αναμένει τιμές στα 70-80 δολάρια για το Brent ως τα τέλη του έτους και επενδύει σε ανεξάρτητους παραγωγούς αργού που θα επωφεληθούν από την κίνηση.