Η Zaha Hadid Architects σχεδιάζει στη νότια Κίνα το πιο φουτουριστικό πολιτιστικό κέντρο που έχετε δει, το Zhuhai Jinwan Civic Art Center! Η οροφή του είναι εμπνευσμένη από τα αποδημητικά πουλιά και θα χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες πτέρυγες, που θα θυμίζουν φτερά.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center-Εξωτερικός χώρος

Το πολιτιστικό κτίριο, το οποίο είναι υπό κατασκευή στην περιοχή Jinwan στο Zhuhai, θα χτιστεί μέσα σε μια λίμνη και θα περιλαμβάνει ένα θέατρο 1.200 θέσεων, μια αίθουσα 500 θέσεων, ένα επιστημονικό κέντρο και ένα μουσείο τέχνης.

Σύμφωνα με τους Zaha Hadid Architects, ο στόχος για το κτίριο είναι να γίνει «κέντρο συνάντησης της σύγχρονης δημιουργικότητας» για την περιοχή.

Επομένως, η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε λόγω της εγγύτητας του με τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό Zhuhai Airport Intercity, ο οποίος συνδέει την πόλη, το αεροδρόμιο και την περιοχή Hengqin με το Guangzhou, το Shenzhen, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ.

Μόλις ολοκληρωθεί, το Zhuhai Jinwan Civic Art Center θα έχει πλάτος 170 μέτρα και μήκος 270 μέτρα. Θα χωριστεί σε δύο μεγάλες και δύο μικρές πτέρυγες. Σε αυτές θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί χώροι για το θέατρο, την πολυχρηστική αίθουσα, το επιστημονικό κέντρο και το μουσείο τέχνης. Αυτοί οι τέσσερις χώροι θα τοποθετηθούν συμμετρικά γύρω από μια κεντρική πλατεία, η οποία θα χρησιμεύσει ως κοινόχρηστο, εξωτερικό φουαγιέ.

Η πρωτότυπη οροφή θα βοηθήσει στο φιλτράρισμα του φωτός μέσα στο κτίριο. Τα τέσσερα «φτερά» της οροφής που θα εξέχουν, θα παρέχουν ηλιακή σκίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Zhuhai Jinwan Civic Art Center-Εσωτερικός χώρος

Στο εσωτερικό, ο σχεδιασμός για κάθε ένα από τα τέσσερα φτερά του κέντρου θα είναι μοναδικός, για να εξασφαλίσει, όπως λέει η Zaha Hadid Architects , τις «πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες επισκεπτών».

Η κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου θα παρακολουθείται και θα ελαχιστοποιείται μέσω ενός συστήματος «έξυπνου ελέγχου» που θα προσαρμόζει αυτόματα τα εσωτερικά περιβάλλοντα του κέντρου, ενώ ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας, θα βοηθήσει στην παροχή ζεστού νερού στο κέντρο.

Λίγα Λόγια για την ιδρύτρια Zaha Hadid

Η Zaha Hadid (Dame Zaha Hadid) γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1950 στην Βαγδάτη, στο Ιράκ και πέθανε το 2006. Βρετανίδα αρχιτέκτονας γεννημένη στο Ιράκ, ήταν γνωστή για τα ριζοσπαστικά και αποδομημένα σχέδιά της. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα, στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker. Σπούδασε Μαθηματικά στο American University of Beirut, πριν φύγει για Λονδίνο, το 1972.

Το 1983 η Hadid απέκτησε διεθνή αναγνώριση με τη βραβευμένη της συμμετοχή στο διαγωνισμό για το «The Peak», ένα κέντρο αναψυχής και ψυχαγωγίας στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό το σχέδιο, καθιέρωσε την αισθητική της: εμπνευσμένη από τον Kazimir Malevich και τους Suprematists, τα επιθετικά γεωμετρικά της σχέδια χαρακτηρίζονται από μια αίσθηση κατακερματισμού, αστάθειας και κίνησης. Η αρχιτεκτονική της χαρακτηρίστηκε εφευρετική και αυθεντική. Τα σχέδιά της είναι η ενσωμάτωση ενός φιλοσοφικού πλαισίου, στις αρχές της πειθαρχίας.

Από την Εύα Βαλαμβάνου

Πηγές:

My Modern Met

Dezeen