Τέσσερις κρίσιμοι παράγοντες αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, όπως τους καταγράφει στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Αναλυτικότερα, οι παράγοντες αυτοί είναι:

Πρώτον,η ένταση και η διάρκεια της πανδημίας, και κυρίως ο κίνδυνος ενός τρίτου πανδημικού κύματος τους αμέσως επόμενους μήνες ,ενδέχεται να επιμηκύνουν τις υφεσιακές πιέσεις στηνοικονομία κατά το α’εξάμηνο,εξασθενίζοντας έτσι την όποια δυναμική της ανάκαμψης για το σύνολο του έτους.

Δεύτερον,η αποτελεσματικότητα των μέτρων ανάσχεσης της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της. Η προοπτική αυτή, με τη σειρά της, θα εξαρτηθεί από:

α) την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την κάλυψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που θα καθορίσουν τον χρόνο άρσης των περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης,

β) την ανάληψη περαιτέρω δράσεων για τη θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας, με δεδομένη την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή του,

γ) την ταχεία απορρόφηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, για να επιστρέψει ηοικονομία στα επίπεδα του 2019,απαιτείται μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης περίπου των 19 δισ. ευρώ.

Τρίτον, εξωγενείς παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και βασικές συνιστώσες της ζήτησης.Εκτός από την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θετική επίδραση σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα αναμένεται να έχουν η παράταση του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και η διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και το 2021.

Τέταρτον, ο βαθμός φερεγγυότητας και οι όροι αναχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα.Ανησυχητικό ως προς αυτό είναι ότι,παρά την προβλεπόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ,το 2021 θα είναι επίσης ένα έτος έντονων δημοσιονομικών ανισορροπιών με το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης να διαμορφώνεται σε όρους ESA στο 3,8% του ΑΕΠ.Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτυπώνεται στη μεταβολή του ποσοστού του δημόσιου χρέους,το όποιο το 2021,αν και 7,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο συγκριτικά με πέρυσι,θα ανέλθει στο199,6% του ΑΕΠ.Οι χαμηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης και οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου ως συνέπεια της πανδημίας προβλέπεται να διατηρήσουν τον λόγο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ άνω του 180% τουλάχιστον ως το 2024.Σημειώνεται ότι το μέσο ποσοστό του δημόσιου χρέους την περίοδο2020-2024 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί 44,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα έναντι της εκτίμησης πριν το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.