Με γοργούς ρυθμούς προχωράει το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι έλεγχοι και οι διαστάσεις έχουν αποπερατωθεί για να καταβληθούν, έως τις 15 Φεβρουαρίου, οι αποζημιώσεις  για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Νοεμβρίου άλλα και οι αποζημιώσεις για τις δηλώσεις Covid Δεκεμβρίου που θα εκκαθαριστούν ανεμπόδιστα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επιβεβαιώσουν στο Taxisnet το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο θα γίνει η κατάθεση της αποζημίωσης. Πιο αναλυτικά, πρέπει να ελεγχθεί οτι ο ιδιοκτήτης έχει καταχωρήσει σωστά τα στοιχεία του και ότι ο ίδιος είναι πρώτος δικαιούχους του τραπεζικού λογαριασμού Ενδεχόμενα λάθη ενδέχεται να «μπλοκάρουν» την δήλωση Covid.

Η μη έγκριση δηλώσεων Covid είναι πιθανή στις εξής περιπτώσεις:

•Μη πληττόμενος μισθωτής για χρήση επαγγελματικής στέγης
• Τα ποσοστά μείωσης ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο
• Έχει δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία / επιχείρηση
• Το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης Covid δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης
• Ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο στο Ε9
• Δεν έχει συμπληρωθεί σωστά η χρήση του ακινήτου

Η αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις κατά 40% των ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 στις περιπτώσεις των απλώς «πληττόμενων» επιχειρήσεων και των εργαζομένων σημείωσε άνοδο, καθώς ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου.

Για τις περιπτώσεις στις οποίες μισθώτριες είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή ή υποχρεώθηκαν σε δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων τους και οι οποίες απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων, η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 θα αγγίξει σε ποσοστό 80% της εισοδηματικής απώλειας (που είναι πλέον ολόκληρο το ενοίκιο).

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα λάβουν ως αποζημίωση το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Σχετικά με τους εκμισθωτές ακινήτων που αναμένουν αποζημιώσεις ενοικίων Μαρτίου έως και Οκτώβριο:

Το 71% των δικαιούχων που υπέβαλε ορθά στοιχεία έχουν ήδη γίνει οι συμψηφισμοί 42,8 εκατ. ευρώ. Το 6% ή 19.680 ιδιοκτήτες μέσω ειδοποίησης ή email που θα λάβουν θα τους ζητηθεί να κάνουν διόρθωση της δήλωσής τους, ειδάλλως δεν προκύπτει μείωση ενοικίου και αποζημίωση για αυτούς.

Επιπλέον, 79.306 δηλώσεις έχουν αποκλειστεί για διάφορους λόγους ενώ παράλληλα δεν πληρούν τα κριτήρια. Η ΑΑΔΕ θα αποστείλει συγκεκριμένα στοιχεία με αποτέλεσμα να έχουν δικαίωμα ένστασης στην πληρωμή, εάν δικαιωθούν.