Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, η ανεργία ανήλθε στο 6,3% τον Ιανουάριο, από 6,7% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ δημιουργήθηκαν 49.000 θέσεις εργασίας.  Οι άνεργοι ανέρχονται συνολικά στα 10,1 εκατομμύρια, είναι δηλαδή διπλάσιοι από πέρσι, πριν ξεσπάσει η κρίση. Το ποσοστό αυτό φυσικά δηλώνει βραδύ ρυθμό, ένδειξη ότι η πανδημία περιορίζει ακόμη την οικονομική δραστηριότητα.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας συνιστά μια αναστροφή της τάσης που είχε παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες. Αν και είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ρυθμός τους αφήνει να εννοηθεί ότι η αγορά εργασίας απέχει ακόμη πολύ από το να καλύψει τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε συνάντηση που είχε με Δημοκρατικούς βουλευτές στον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας ότι με τον σημερινό ρυθμό θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να επανέλθει το ποσοστό απασχόλησης στα προ κρίσης επίπεδα. Και για τον λόγο αυτό είπε ότι χρειάζεται να αναληφθούν «επιθετικές» πρωτοβουλίες και προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να ενεργήσουν γρήγορα, εγκρίνοντας το πακέτο μέτρων ανακούφισης για τους πολίτες.