Οι έννοιες της βιωσιμότητας, της κοινωνικής υπευθυνότητας και του zero waste, έχουν μπει για τα καλά στις ζωές όλων μας. Όμως δεν ξέρουμε πώς να τις κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας και από πού ακριβώς να ξεκινήσουμε. Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η στροφή σε ένα πιο οικολογικό τρόπο ζωής και βιώσιμη καθημερινότητα είναι ακριβή και δύσκολη. Εύκολα ξεχνάμε το αντίκτυπο που έχουμε στο περιβάλλον,  λόγω της πίεσης και των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας.

Τα 5R της βιωσιμότητας

Όμως, αξίζει να προσπαθήσουμε να κάνουμε μικρά βηματάκια κάθε φορά, τα οποία σε βάθος χρόνου αποδίδουν πραγματικά. Και πάντα οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας τα 5R, δηλαδή τα 5 βασικά σημεία της βιωσιμότητας: Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle. Απορρίψτε ό,τι δε χρειάζεστε. Περιορίστε την αγορά και κατανάλωση περιττών κι επιβλαβών για το περιβάλλον αντικειμένων. Επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα και όχι μιας χρήσης. Επαναχρησιμοποιήστε πράγματα που είχατε για άλλη χρήση και ξαναδώστε τους ζωή. Τέλος, ανακυκλώστε σωστά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης, κάθε χρόνο παράγονται 300.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών, μεγάλο μέρος των οποίων έχει μαύρο χρώμα. Το μαύρο πλαστικό δεν ανακυκλώνεται και δεν πρέπει να ανακατεύεται με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ο λόγος για τον οποίο δεν ανακυκλώνεται είναι το χρώμα. Το μαύρο πλαστικό χρωματίζεται με σωματίδια άνθρακα και οι αισθητήρες των μηχανημάτων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών δεν μπορούν να το ανιχνεύσουν, με αποτέλεσμα να καταλήγει στις χωματερές ή στη θάλασσα, παρέα με τους 12 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που πετάμε στους ωκεανούς της Γης κάθε χρόνο.

Παρακάτω θα βρείτε πώς μπορείτε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά να αποκτήσετε συνήθειες, πιο φιλικές προς το περιβάλλον και να μην το επιβαρύνετε παραπάνω μέσα στην καθημερινότητά σας.

  1. Πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης

Περίπου 2.480.000 τόνοι πλαστικών φιαλών και άλλων δοχείων πετιούνται (και όχι ανακυκλώνονται) κάθε χρόνο. Τα πλαστικά μπουκάλια νερού αποτελούν σημαντικό μέρος αυτών των αποβλήτων. Θεωρούνται μια από τις κύριες πηγές ρύπανσης και αποτελούν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον μας και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ανταλλάξτε τα αντιαισθητικά πλαστικά μπουκάλια νερό με επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια. Μπορείτε να βρείτε αμέτρητες επιλογές, χρώματα, μεγέθη και σχέδια. Προσωπικά λατρεύω το μπουκάλι νερού από ανοξείδωτο ατσάλι. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε γυάλινα μπουκάλια, με καπάκι από bamboo. Έτσι, θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα σε μηνιαία βάση.

4 εύκολες αλλαγές για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα

  1. Ποτήρια καφέ μιας χρήσης

Σκεφτείτε πόσους καφέδες πίνουμε κάθε χρόνο, άρα πόσα πλαστικά ποτήρια χρησιμοποιούμε για λίγα λεπτά και μετά τα πετάμε. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα πλαστικά αλλά και τα χάρτινα. Δεν μπορούν να ανακυκλωθούν παρά του ότι είναι κατασκευασμένα από χαρτί, γιατί είναι επικαλυμμένα με πλαστικό, είτε κυρωμένα. Σχεδόν όλα καταλήγουν στη χωματερή. Ενδεικτικά, μόνο το 1% από τα 4,7 δισεκατομμύρια πλαστικά ποτήρια που πετούν οι Γάλλοι κάθε χρόνο στα σκουπίδια ανακυκλώνεται, κάτι που σίγουρα δεν προωθεί την βιώσιμη νοοτροπία. Αγοράστε, λοιπόν, το δικό σας επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και απολαύστε τον καφέ ή το matcha σας χωρίς ενοχές. Μερικές καφετέριες σας δίνουν ακόμη και μια μικρή έκπτωση εάν φέρετε το δικό σας cup.

  1. Πλαστικές σακούλες για ψώνια

Ήδη έχουν απαγορευτεί οι πλαστικές σακούλες σε πολλές χώρες, όμως δεν το έχουμε ενσωματώσει όλοι στην καθημερινότητά τους. Φροντίστε, λοιπόν, κάθε φορά να φέρνετε τις δικές σας επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα ψώνια σας, ενώ εάν τις ξεχάσετε κάποια στιγμή, καλό είναι να ζητήσετε χάρτινες αντί για πλαστικές. Μπορείτε, ακόμη να έχετε reusable τσάντες που αναδιπλώνονται και μπορείτε να τις μεταφέρετε στην τσάντα σας εύκολα, χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

4 εύκολες αλλαγές για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα

  1. Πλαστικές οδοντόβουρτσες

4,7 δισεκατομμύρια οδοντόβουρτσες καταλήγουν κάθε χρόνο σε θάλασσες και σημεία υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επιλέξετε οδοντόβουρτσα, προτιμήστε να είναι φτιαγμένη από bamboo. Μπορείτε να μην φαντάζει ένα μεγάλο βήμα, αλλά και η παραμικρή αλλαγή μπορεί να κάνει την διαφορά τόσο στον τρόπο ζωής σας, όσο και στην προσπάθειά σας για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα.

Από την Βαλαμβάνου Εύα